Пет храни за сладки сънища

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 17 септември 2019

Около 60% от живеещите в градовете страдат от нарушения на съня. Сънят се влияе от постоянния стрес, бързите темпове на живот, шума и екологията. За да заспите здраво, изобщо не е необходимо да купувате специални лекарства (ако вашият лекар не ви ги е предписал изрично) или коренно да променяте обичайния си начин на живот. По-често тялото ни зависи от храната, която ядем. Тя може както да навреди на здравето ни, така и да подобри състоянието му. Събрахме 5 храни, които да ви помогнат да спите по-добре.

овесени ядки
Овесени ядки. Овесените ядки са не само чудесен вариант за закуска, но и за вечеря. Тази зърнена култура съдържа бавно освобождаващи се въглехидрати, които подхранват клетките ви с енергия през цялата нощ. Овесените ядки също така могат да предотвратят високите нива на кръвната захар. Освен това, въглехидратите в тях могат да стимулират производството на мелатонин - хормон, който регулира цикъла ви на сън и събуждане. Затова вместо тестени закуски вечер, дайте предпочитание на чиния с овесени ядки, за да заредите тялото си с необходимата енергия за здрав сън.

Тиквени семки. Друг хранителен продукт, който действа като хапче за сън, са тиквените семки. Те са богати на магнезий - минерал, който помага за отпускане на мускулите на тялото и поддържането на спокоен, стабилен сън през цялата нощ.

Сладък картоф. Подобно на овесените чдки, сладкият картоф стимулира производството на мелатонин и постепенно зарежда тялото с енергия през цялата нощ, увеличавайки продължителността на съня. Заменете обикновените картофи със сладки и определено ще забележите резултата.

зелен чай
Органичен чай от стебла на Кукича. Препоръчваме ви да намалите консумацията на кофеин следобед, като отдадете предпочитание на билковия чай - например от клонките и стъблата на растението Кукича (японски зелен чай). Този чай има положителен ефект върху храносмилането, без да причинява дискомфорт. За разлика от кафето, чаят от стъблата на Кукича помага за облекчаване на стреса и за релаксиране.

Вишни. Вишните, подобно на много от продуктите в нашия списък, съдържат мелатонин. Това означава, че шепа плодове, сок или малка чиния от тях могат по естествен начин да ви освободят от безсънието и да ви позволят да заспите по-бързо от обикновеното.

Допълнителен съвет от специалистите по хранене: не забравяйте да вечеряте поне два часа преди лягане, така че тялото ви да има достатъчно време да преработи всичко.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA