Как възрастта влияе на теглото ни?

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 19 октомври 2019

Дори онези късметлийки, за които, изглежда, не е никакъв проблем да се поддържат във форма (поради генетични дадености, дългосрочни здравословни навици, физиологични характеристики и т.н.), с възрастта започват да забелязват неприятни промени, които настъпват с тялото. И за това дори не е необходимо редовно да се консумира бърза храна или много сладкиши - обичайната диета не е вече толкова ефективна поради постепенното забавяне на метаболизма, влошената функция на червата и повишения апетит (често на хормонална основа). Време е да погледнем критично към биологията на тялото и начина си на живот.

Как възрастта влияе върху теглото?

На 30-35 години естественото изгаряне на мазнините в тялото се забавя. (трябва да отбележим, че при късметлиите - мъже това се случва малко по-късно). В човешкия мозък има специален „сензор" - адипостат. Това е нещо като термостат, но вместо да контролира температурата, той контролира факторите за управление на теглото: колко мазнини изгаряте и съхранявате; хормоните, предизвикващи апетита и т.н. Ако адипостатът е нарушен поради неправилен избор на храна (например с високо съдържание на захар), стрес или токсини, тогава той „дефектира" и наддаването на тегло става много по-лесно и по-бързо.

Запомнете тази статистика: само 10% от заболяванията и нарушенията в организма се причиняват от гени, докато 90% са причинени от фактори в начина на живот. Физическите упражнения са важна част от този процес и с възрастта просто не можете да контролирате отслабването и стареенето, без да принуждавате тялото си поне към минимална активност.

Наред със стреса, основните метаболитни нарушения са предизвикани от липсата на сън и токсините. Лошото качество на съня е епидемия от планетарен мащаб, която много хора просто приемат за даденост или задължителна част от техния „натоварен начин на живот". Докато многобройните изследвания показват пряка връзка между наддаването на тегло, липсата на сън и инсулиновата резистентност. Елементарно - твърде сте уморени, за да мислите за правилното хранене.

С други думи, ако искате да контролирате теглото си, позволете си солидни от 7 до 9 часа сън. Само 3% от хората на планетата имат специален ген, който им позволява да функционират добре с по-малко сън. Два често срещани и ефективни съвета: изключете всички електронни джаджи час преди лягане и избягвайте кофеина.

Друг важен възрастов фактор са токсините от околната среда, които се натрупват в мазнините през годините. Често ги натрупваме от химикали, които могат да бъдат намерени в пастата за зъби, дезодоранта, слънцезащитния крем, консервантите в храната и повечето видове пластмаса. Токсините влизат в организма ни от оловото, плесента, водата, домакинските препарати и т.н. Уви, списъкът продължава и продължава. Следователно, всички видове екотенденции са не само спасение за планетата, но и за нашето тяло.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA