Вегетарианска афера: зеленчуците, които ни пречат да отслабнем

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 16 ноември 2019

Зеленчуци + протеини е универсалната хранителна формула за тези, които искат да се отърват от няколко излишни килограма. Но се случва и така, че дори при доста ограничена диета, теглото не намалява, а понякога дори обратното – увеличава се. Причината за този парадокс може да се крие в консумирането на определни зеленчуци: някои от тях съдържат голямо количество нишесте, тоест скрити въглехидрати. Това е захар, която по своя ефект може да се сравни с тестените изделия или десертите. Нишестените зеленчуци провокират отделянето на инсулин и засилват глада. В резултат на това ядете повече, за да компенсирате захарния дефицит, а процесът на отслабване се забавя.

Като част от 20-годишно проучване, проведено в Харвардската школа по здравеопазване и включващо 13 000 участници, учените успяха да установят връзка между някои видове зеленчуци и наддаването на тегло. Хората, които ядат повече нишестени зеленчуци, наддават на тегло, за разлика от тези, които предпочитат други „зелении". Ние ви разкриваме какви продукти да изключите от менюто си, за да отслабвате по-ефективно.

Това са картофите, царевицата, бобените култури, грахът. Изключете ги от дневното си меню, докато сте на диета. И резултатите няма да закъснеят.

Всички тези продукти съдържат голямо количество витамини и минерали, така че не е препоръчително да ги отказвате в дългосрочен план, а само по време на режима. Опитайте да замените тези зеленчуци с броколи, чушки, моркови, тиквички - те съдържат много фибри и вода, от което само ще имате полза.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA