4 начина да се справим със зимната депресия

Четири лесни и прости стъпки, които да спазваме, за да бъдем винаги енергични, мотивирани и усмихнати.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 11 декември 2019

Ако изпитвате явна липса на енергия, усещате, че не сте в добро настроение, ставате по-трудно от леглото сутрин, мислите, че никога не сте изпитвали по-голям глад за въглехидрати и в момента не смятате, че има нещо по-страшно от социализирането, значи най-вероятно страдате от сезонна депресия. Според скорошно проучване, един на всеки 15 човека изпитва някаква форма на т.нар. seasonal affective disorder, а едва 12 % от хората осъзнават, че има нещо, което не е в реда на нещата. Тук идва големият въпрос. Как можем да се справим със зимната депресия?

1. Здравословна диета Може да звучи банално, но е факт, че добре структурираното меню е сред първите неща, които можем да направим, за да възвърнем организма си към нормалния ритъм на действие. Нормално е в ранния следобед да изпитваме сериозна нужда от въглехидрати, шоколад и куп други вредни неща, но консумирането им може да повиши нивата на кръвната захар и след моментната свежест, да се почувстваме още по-отпаднали и немотивирани. Не казваме да изключите сладкото от менюто си напълно, защото знаем, че е доста трудно, но определено бихме препоръчали да наблегнете на банани, ябълки, ядки и други вкусни плодове.

2. Витамин D Толкова просто. Използвайте всеки един възможен момент да се насладите на слънчевите лъчи, които са голяма рядкост през зимния сезон.

0

3. Разходката навън Зимната депресия обикновено се събужда в нас с настъпването на есента, когато мрачните дни са повече, а естествената светлина навън е налице до края на работния ден. Това означава, че трябва да използваме всеки удобен момент, за да се раздвижим. Когато сте в офиса, не се застоявайте повече от два часа на едно място и при възможност, използвайте бюро, което е с разположение близо до прозорец, за да може естествената светлина да създава усещане за свежест.

4. Тренировка, тренировка, тренировка Физическото натоварване помага за намаляването на стреса, а ако успеем да го комбинираме с природата, върши истински чудеса. Проучване, публикувано в International Journal of Yoga Therapy през 2008 година показва, че има йога пози, които комбинирани с визуализация и правилно дишане, могат да подобрят настроението ни до два пъти. Йогата и джогингът имат всичко необходимо, за да помогнат на хората, страдащи от сезонна депресия, защото придават усещане за свобода, баланс и пълна хармония.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA