Двете причини, поради които не бива да пропускаме хранене

Случвало се е да пропуснем определено хранене, но замисляли ли сме се какво се случва в тялото ни, когато го направим?

Димитър Андонов
Димитър Андонов 13 януари 2020

Може би сe чувствате изгубени в безкраен списък със задачи или в особено пристрастяващ сериал в Netflix, но ето, че забравяте да закусвате. Или обядвате. Или вечеряте. Каквато и да е причината, преди да я установите може да са минали още шест часа, в които не сте слагали нищо в устата си. Чували сме бабите си да ни повтарят, че не трябва да пропускаме хранене, но какво всъщност се случва, когато го направим?

Нивата на кръвната захар спадат, а това се отразява върху енергията ни

Нека приемем храната като гориво. Когато не „заредите" стомаха си, няма как той да функционира. Сложните въглехидрати като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни имат страхотен ефект по отношение на енергията ни, тъй като фибрите, които съдържат, спомагат за поддържане на нормалните нива на кръвната захар. Ако те са под установената норма, е напълно естествено да се чувстваме отпаднали, немотивирани и дори да изпитваме треперене и раздразнителност.

Пропускането на хранене води до нездравословен избор

Ако не сме хапвали нищо за продължителен период от време, когато се почувстваме гладни, почти сигурно е, че ще посегнем към въглехидратите и сладките неща, които бързо ще повишат кръвната ни захар и ще създадат моментно усещане за ситост. Проблемът е, че това усещане е само временно и след час отново ще бъдем гладни, и отново ще протегнем ръка към останалите бисквити в кутията. Не ви ли напомня това на един порочен цикъл?

Понякога може да е трудно да спазваме добре познатия ни ред от закуска, обяд и вечеря, но е добре да се придържаме към него. Приемете го като телефонен разговор, който не можете да пропуснете – ще ви отнеме малко време, но ще си заслужава.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA