Спрете и поемете въздух. Ето защо...

Не казваме, че това, което ще прочетете, е 100% научно доказано, но логиката не липсва.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 14 февруари 2020

Дишането може да изглежда като нещо просто – правим го всеки ден. Вдишваме, издишваме и така, докато сме живи. Оказва се обаче, че все по-голям брой хора залагат на дишането като основен метод за справяне със стреса, а и не само. Твърди се, че то може да помогне на кръвното налягане, храносмилането и дори психичното ни здраве. Каква е тайната? Трябва да го правим баааавнооо.

Скорошни проучвания извеждат на преден план тезата, че дълбокото и бавно вдишване може да помогне на кръвното налягане. Изследване, публикувано в научното списание „Nature" през 2019 г., например, разглежда дишането при експеримент с 20 здрави доброволци и установява, че ако поемем дълбоко въздух за известно време, за по-малко от 10 минути можем да понижим кръвното си налягане. При някои хора това може да помогне дори за притъпяване симптомите на хипертония.

Този метод, ако бихме могли да го наречем така, също е и начин да сме по-наясно със себе си и това, което чувстваме и усещаме. Поемането на въздух може да разкрие много за нашето състояние, защото отразява съзнателните и несъзнателните ни мисли, емоции, чувства и усещания, които изпитваме във всеки момент. Дали наистина има чак такъв голям ефект, можем само да предполагаме, но ако съдим по това, че често чуваме как трябва да поемем въздух преди да предприемем необмислени действия, гореспоменатите изследователи биха имали право.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA