Лесни смути рецепти за повдигане на духа и имунитета

3 интересни и не толкова типични рецепти, които биха имали позитивен ефект върху тялото и настроението ни.

Смутито е пълноценна закуска, която да ни зареди с витамини и енергия. Нека не се ограничаваме само до сутрешното хранене – защо да не си направим нещо свежо и приятно през деня?

Малко уточнение: Слагайте количество от съставките по ваша преценка, в зависимост от това кой вкус искате да усетите по-силно. Всяко от смутитата ще се получи страхотно както с животинско мляко, така и с растително – кокосово, бадемово, соево, от овес или кашу.

4

ПОРТОКАЛОВО ПРОБИОТИК СМУТИ

Започваме с фреш от портокал, който е източник на витамин C, помага за повишаване на имунитета, понижава умората и укрепва кръвоносните съдове.

Пресен сок от моркови – любимият витамин А и К.

Няколко сурови фурми, богати на фибри и калий.

Джинджифил – може да бъде суров, на прах или сушен.

4

Ето го и главния пробиотик герой. Кефирът е изключително интересна и полезна напитка, произхождаща от Тибет и Кавказ. Приготвя се от специална закваска, включваща кефирна (тибетска) гъба, която представлява сбор от малки зрънца (дрожди) и наподобява структурата на карфиол. Кефирът, получена от тибетска гъба е с несравними лечебни и вкусови качества. В резултат на ферментацията, която претърпява, в него се намножават млечнокисели бактерии и се образува малко алкохол. Това е изключително богата на хранителни вещества и пробиотици напитка, което я прави изключително полезна за храносмилането и здравето на червата. 

7

ЕНЕРГИЧНО СМУТИ ЗА ЗАКУСКА

Половин или цял банан – любим вкус и източник на фибри, калий, витамин С и В6.

Овесени ядки, които понижават холестерола и в частност – лошия (LDL) холестерол, нивото на кръвната захар и инсулиновия отговор, както и спомагат развитието на полезни бактерии в чревния тракт.

Половин супена лъжица фъстъчено масло - източник на основните хранителни вещества белтъчини, ненаситени мастни киселини, сложни въглехидрати и фибри.

Бадемово мляко – то ще балансира твърде сладкия вкус на бананите и фъстъченото масло а и е нискокалорично. Идеална алтернатива на животинското мляко.

00

ЗЕЛЕНО СМУТИ ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА НЕСТАНДАРТНИЯ ВКУС

Ягоди (може и замразени) -  С ниско съдържание на калории и мазнини, ягодите са богат източник на антоцианини, елагитанини, флавоноли, терпеноиди, както и фенолни и елагови киселини, всички фитонутриенти, които заедно действат силно противовъзпалително

Спанак За разлика от останалите зеленчуци спанакът съдържа по-голямо количество протеини и минерални соли. Той е богат на желязо, витамини А и С, калий и калций.

5

Кисело мляко за гъстота, вкус и разбира се заради всичките ни добре познати ползи върху здравето

Нар – изпълнен с антиоксиданти

1 чаена лъжица мед за имунитет, храносмилане, серотонин и какво ли още не.

Текст: Елина Марковска / @elinamarkovska

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA