3 лесни стъпки за по-бърз метаболизъм

Съществуват ли наистина храни, които помагат за ускоряването на метаболизма и какво да направим, за да сме сигурни в ефективната му работа?

Случвало ли ви се е да сте в компанията на човек, който поглъща невъобразимо количество храна, но продължава да изглежда като супермодел? Най-вероятно да и сигурно се е налагало да въздишате по метаболизма му, колкото и странно да звучи. Специалистите съветват да пием зелен чай, да консумираме какао и люти чушки, защото те имат положително влияние върху метаболизма. Вярно ли е обаче, че може да забързат и подобрят работата му?

Метаболизмът зависи от разпределението на гените ни, от хормоните, от хранителните вещства в тялото, от теглото ни, от нивото на стрес, сън, физическа активност и още куп други неща, които се отразяват цялостно на самите нас. Има няколко прости неща, които можем да направим, за да заздравим метаболизма си, при това без да намесваме храната. Е, почти.

54

СПЕТЕ ПОНЕ 8 ЧАСА ВСЯКА СУТРИН Чували сте го безброй много пъти, но по отношение на метаболизма ви, качественият и дълъг сън осигурява правилното разграждане на веществата в организма и не допуска излишното запасяване на мазнини в тялото. 

ТРЕНИРАЙТЕ РЕДОВНО Или поне, доколкото можете. Имайки повече мускулна маса, изгаряте повече калории, когато тялото ви е в покой. Това е така, защото мускулите се нуждаят от енергия и почивка между физическите натоварвания.

ИЗБЯГВАЙТЕ ЕКСТРЕМНИТЕ ДИЕТИ На първо място, те създават йо-йо ефект, а и забавят метаболизма ви, защото организмът реагира на рязката значителна загуба на тегло. Постепенното отслабване е най-добрият вариант.

47

Изводът, който бихме могли да направим, е, че кафето, зеленият чай и лютите чушки може да са част от режима ни на хранене, но не трябва да разчитаме изцяло на тях, за да сме сигурни, че сме направили всичко възможно. Нека не забравяме, че каквото и да предприемем, не можем да променим гореспоменатото разпределение на гени в тялото.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA