Пиете ли чай? Ето защо е добре да го правите!

Като верни почитатели на кафето, и ние останахме изненадани от всички полезни свойства на чая.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 13 октомври 2020

Есен е, температурите навън започнаха да вървят надолу, а с тях на дневен ред излиза желанието ни за приятен следобед с топла напитка и любим сериал. Докато стане време уикендът да почука на вратата ни с възможност да осъществим този блян, решихме да се запитаме защо този път гореспоменатата напитка да не е... чай? Може би вече сте от хората, които го предпочитат за сметка на кафето, но ако не сте (спокойно, разбираме ви отлично!), прочетете следващите редове.

Съдържа антиоксиданти. Да, онези вещества, които поддържат тялото и общото ни здравословно състояние. Опитайте бял чай, тъй като той е по-малко обработен спрямо черния или зеления, което означава, че полезните антиоксиданти са запазени в състава му.

57

Има по-малко кофеин от кафето. Чайовете на изцяло билкова основа не съдържат кофеин, докато традиционните такива имат до 50% по-малко от количеството, което по принцип се намира в кафето. Ако се опитвате да преминете от кафе към чай, пробвайте такъв от корен от цикория. Вкусът и усещането са сходни! 

Може да намали риска от инфаркт и инсулт. Проучване, публикувано през 2016 г., установява, че консумацията на чай намалява с близо 20% риска от инфаркт и довежда до спад в нивата на холестерола. Чухме ли как тръгвате към магазина в търсене на зелен чай?

Защитава костите. Чаят от моринга съдържа много калций, желязо, витамин А и витамин К, а всички те поддържат костите здрави.

Предпазва и усмивката. Японски изследователи са открили, че консумацията на чай променя нивото на рН в устата ни, което предотвратява появата на кариеси и предпазва от разяждане на зъбния емайл - нещо, което доста други напитки правят.

7

Влияе положително и върху имунната система. Чаят може да настрои имунните клетки, така че те да достигнат целите си по-бързо. Този от босилек, например, помага при наранявания или заболявания, благодарение на своите антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства.

Успокоява и храносмилателните процеси. Билковите чайове могат да бъдат особено полезин за хора с раздразнени черва и не съвсем правилно функционирана храносмилателна система. Чаша чай от джинджифил пък намалява симптомите на гадене.

Няма как да ви съдим, ако предпочитате хубавото и ароматно кафе, защото и ние го правим, но очевидно чаша чай от време на време не е никак лоша идея.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Фотография: Profimedia, unsplash.com.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA