Дете в леглото на родителите: четири мита, които може да игнорирате

Експертното мнение за това дали децата трябва да спят в едно легло с родителите си е различно. Някои смятат, че е достатъчно детското креватче да е до майката, докато други са убедени, че детето в първите месеци от живота си трябва да спи с майка си и баща си. По този въпрос трябва да развенчаем няколко мита.

Много педиатри и специалисти по кърмене препоръчват родителите да вземат детето в леглото си през първите месеци от живота му. По този начин емоционалната връзка се засилва и животът на майката става по-лесен: тя не се нуждае от ставане от леглото по няколко пъти през нощта, за да нахрани детето или просто да види дали спи добре и дали не се е отвило.

Въпреки това, ако след няколко месеца родителите осъзнаят, че им е неудобно да спят така, ще бъде трудно да отучат детето от този навик. Може би затова много родители решават да оставят децата си да спят заедно с тях и в бъдеще.

Тук ви представяме четири мита за спането на детето в леглото на родителите.

Това е абсолютно безопасно

Родителите, които решават да допуснат детето в леглото си, се оправдават с това, че така са по-спокойни - не им се налага постоянно да се стават и да проверяват дали всичко е наред с бебето, дали не му е студено и т.н.

В същото време, те са сигурни, че детето в леглото им се намира в безопасност, но не е така. Ако мозъкът на жената в този период е настроен да защити новороденото дете и тя не би могла да му навреди, то бащата няма такава „преконфигурация" на мозъка, затова поставянето на детето в леглото между родителите е рисковано - бащата може случайно да го затисне. Освен това, детето може да се задуши, ако се окаже под родителското одеяло.

Още по-голям риск за детето създава пияният родител, който спи до него. Също така, в леглото до детето не трябва да има топли дрехи, кърпи и други предмети, защото бебето може да се увие и задуши в тях. Не се препоръчва детето да спи на дивана, оградено с големи възглавници, защото също може да се задуши.

След като е спало известно време с родителите си, детето трудно ще заспива само

Всякакви промени в навиците ще създадат дискомфорт за детето, защото за малките деца е по-трудно да се адаптират към промените. Ето защо, няма значение дали родителите ще учат детето да спи в отделно легло или в друга стая - той така или иначе това няма да му хареса.

Но тук има значение кога и как да направи това. Не е подходящо да учим детето да спи отделно, когато му растат зъби, т.е. на възраст между осем и десет месеца. А най-добрата възраст за това е от четири до шест месеца или към година - година и три месеца, когато детето няма толкова много физиологични дразнители.

Родителите, които спят в едно легло с детето си, трябва да забравят за секса

Разбира се, в момента, когато между родителите има спящо дете, не може да се говори за секс. Но това не означава, че те изобщо трябва да се откажат от него, а просто да изберат друго време - сутрин или следобед през почивните дни. В края на краищата, сексът помага за облекчаване на напрежението и подобрява настроението.

За детето няма полза от спането в родителското легло

Ако детето спи в детското си легло от раждането си, то ще спи добре до 1.5 години, но тогава ще дойде следващият критичен момент - страхът от тъмнината. Това може да се прояви като страх от заспиване само в тъмна стая. А децата, които спят с родителите си от раждането си, по-лесно се справят с нощните страхове.

Освен това, сънят при мама и татко доближава детето до родителите, засилва емоционалната им връзка. Сърдечният ритъм на майката, мирисът и докосванията успокояват бебето и му дават чувство на сигурност.

Сега знаете общи митове за спането на детето при родителите, а решението зависи само от вас и вашия партньор. Просто не забравяйте да обсъдите тази тема и да стигнете до общо мнение.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA