Стилът на възпитание влияе върху здравето на детето на генетично ниво

Проучванията на американски учени показват, че стресът в ранна възраст е свързан с по-къси теломери - ДНК „връхчета", които се считат за биомаркер за измерване на ускореното клетъчно стареене, както и на повишния риск от много болести през целия живот. Работата е публикувана на сайта на университета „Лома Линда”.

Теломерите на участниците, които са споделили, че стилът на възпитание от страна на майките им е бил „студен”, са били средно с 25% по-къси в сравнение с доброволците, които са характеризирали отношенията в семейството си като доброжелателни и топли.

При всяко деление на клетките теломерите се скъсяват, което съкращава и продължителността на живота.

„Сега ние знаем, че с увеличаване на стреса в ранна възраст, теломерите се съкращават и съществува риск от много болести и преждевременно стареене", заявява водещият автор на изследването Реймънд Кнутсен.

Проучването изследва и степента на влияние на нивото на образование и индекса на телесната маса (ИТМ) върху връзката между „студения” стил на възпитание и дължината на теломерите.

При хората със затлъстяване и по-ниско ниво на образование, влиянието на родителското възпитание върху скъсяването на теломерите е отчетено като най-високо. Висшето образование и нормалният ИТМ осигуряват известна защита срещу преждевременното стареене на клетките, твърдят авторите.

Неотдавнашни експерименти на друга група американски учени доказаха, че манипулация на стабилизацията на теломерите може да забави стареенето.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA