Електронните цигари намаляват шансовете за здравословна бременност

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 10 септември 2019

Много млади хора, включително бременни жени, използват електронните цигари като по-безопасна алтернатива на стандартното пушене, но засега малко се знае за последиците от такова поведение върху плодовитостта и върху здравето на бъдещите деца. Американски учени проведоха експерименти с мишки и доказаха, че електронните цигари намаляват вероятността за забременяване, а също и влошават метаболизма на потомството.

Мишките са били изложени на изпарения на електронни цигари и се е оценявала вероятността от настъпване на бременност, след което е било проследено и здравето на потомството, родено при такива условия.

Въздействието на изпаренията от електронните цигари е забавило имплантирането на оплодения ембрион в матката, като по този начин е намалило плодовитостта.

Употребата на електронни цигари през цялата бременност име дългосрочни отрицателни последици за здравето и намалява метаболизма на женското потомство. Има обаче доказателства и за по-сериозни последици.

Последните проучвания на 12 милиона деца потвърдиха, че тютюнопушенето по време на бременност удвоява риска от детска смъртност.

„Тези открития са важни, защото променят възгледите по отношение на възприетата безопасност на електронните цигари като алтернатива на традиционните цигари преди и по време на бременността", казва авторът на изследването Катлин Карън.

Дори потребителите на тютюн признават, че дългосрочните ефекти от пушенето на електронни цигари са неизвестни. Според много научни проучвания обаче вредата е очевидна. И така, електронните цигари с никотин имат същия разрушителен ефект върху сърдечно-съдовата система на пушачите, както и традиционните цигари. В същото време, цигарите без никотин са опасни за кръвоносните съдове.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA