Грижа без компромиси

Люба Вангелова
Люба Вангелова 30 октомври 2019

Силвия Павлова е основател на бранда за биокозметика Wooden Spoon, която се продава в над 30 държави. В производството на продуктите се използват био сертифицирани органични и нежни масла, които са 100% ядливи и са обработени по щадяща технология.

На фона на тази изключителна производствена дисциплина, проявихме интерес към детската козметика на Wooden Spoon, за която ни споделя създателката на марката.

Един от принципите на Wooden Spoon е да създавате възможно най-чиста козметична грижа за кожата. Това вероятно означава, че детската серия продукти на марката ви са създадени под изключително строги критерии. Какви са те?
Да подбереш състава при създаването на чиста козметика е предизвикателство, особено когато става дума за бебешка серия. Невинаги купищата сертификати са достатъчни за критериите на компанията и ние обичаме да задълбаем сериозно, връщайки суровината до семката и анализирайки целия път на съставката, докато стигне финалната си дестинация. За нас критериите за органично производство на храни са много по-завишени от тези за козметика, затова подбираме масла, които имат хранителен клас био сертификат. Знаем, че бебетата обичат да си лапат ръцете (понякога и крачетата), и предпочитаме продуктите, които остават върху кожата им, да са изцяло от ядливи съставки. За да запазим финия състав жив и суров, ние не загряваме продуктите над 36 градуса по време на производството. Бебешката козметика се прави в малки партиди, за да е винаги прясна. Също, съхраняването на продуките е голямо предизвикателство. Избрахме висококачествени френски опаковки, които запазват маслата и защитават продукта, и английски флакони с помпа за измивната козметика. Дори мастилото, с което се печатат етикетите, е ядливо и от растителен произход. Всеки детайл има значение.

wooden spoon

Кое е задължителното условие, когато избираме козметика за детската коса и кожа?
Най-важно е да се обръща внимание на състава, там заблуда не може да има и лесно падат всички маркетинг маскировки на иначе петролен продукт. Когато една майка се научи да чете състава, нищо не може да я заблуди. Масово използваните евтини съставки в бебешката козметика са течният парафин (Paraffinium liquidum) и вазелин (Petroleum jelly) – и двете са продукти на петролната индустрия. Производителите ги обичат заради ниската им себестойност и факта, че почти никой не развива алергична реакция към тях. За мен течният парафин трябва да си остане за профилактика и мазане на дървени повърхности и за възстановяване на кожени обувки - както едно време, а не за новородени бебета.
Има ли нещо в натуралната козметика за деца, с което би трябвало да сме внимателни?
Дали един продукт е натурален или не – не може да се каже, защото все още няма директива, по която производителите да се водят. Има много продукти на пазара, които твърдят, че са напълно естествени, а са пълни с петролни деривати. Единствените директиви в момента са към водещите био сертификати. Те инспектират както органичната, така и натуралната козметика. Затова мой съвет е да търсите сертификата на опаковката и да не се доверявате на маркетинг трикове.
Кои са основните компоненти в детската козметика на Wooden Spoon и има ли такива, които не допускате?
Ние разчитаме почти изцяло на огранични базови и етерични масла. Не разреждаме състава с вода и по този начин избягваме употребата на консерванти, стабилизатори и други съмнителни съставки. 100 мл бебешко масло за тяло е еквивалентно на 700 мл бебешки лосион. Не допускаме химични съставки, петролни деривати, аромати, стабилизатори и оцветители. Всички наши продукти се произвеждат под френски стандарт, като лабораторията ни се инспектира както от български, така и от английски специалисти регулярно.
Какъв е произходът на съставките?
Ние работим само с европейски производители. Предимно с немски и английски фирми за маслата, като самите ядки се внасят от био сертифицирани плантации предимно от Европа, Южна Америка, Африка (арган и карите). Маслата се извличат под стриктен контрол в Германия и се транспортират към нас. Опаковките са френски, английски или италиански, с фармацевтично качество и чистота на материалите и крайния продукт.
Kакво отличава детската козметика на Wooden Spoon от останалите марки за натурални козметични продукти?
Wooden Spoon е създадена като отговор на масовото производство. Ние искаме да предложим на майките, които търсят чиста природна грижа за бебетата си, един честен и истински продукт. Ние предлагаме жива, ръчно изработена козметика, създадена от взискателни майки за бебета на взискателни майки.
wooden spoon

Как се тестват продуктите?
За да се одобри един продукт, е дълга и тежка процедура. Освен първоначалните потребителски тестове се правят тестове за стабилност, микробиология. Правят се оценки и доклади за алергени и безопасност. Тестват се опаковките. За един продукт ни трябва около година и повече, много зависи колко е сложна козметичната система. Слънцезащитните ни продукти имат и изпитвания за слънцезащитен фактор в националния център по обществено здраве. Отделно всяка съставка и доставчик преминава вътрешна оценка и изследвания. Веднъж пуснат продуктът на пазара, следват още контролни тес-тове, но първоначалната работа е сериозна.
Според вашите наблюдения условие ли е самите родители да ползват натурална козметика, за да избират и за детето си такава?
Първият основен сблъсък с реалността и осъзнаването колко много химия има в козметиката идва с раждането на бебето. Тогава майките биват заливани с множество информация и аз лично не знам как успяват да не блокират. Отсяването на качествената информация от украсените лозунги е сложна задача. Тези, които успяват да направят осъзнат избор, променят и своята козметика. Често заради бебето. Козметиката за възрастни е парфюмирана и това може да дразни деликатното бебешко обоняние и да предизвика алергии. С времето  родителите свикват с натуралните аромати и рядко се връщат към синтетиката.
Кои продукти ще ни посъветвате да изберем, при запознанство с вашия бранд?
Трудно е да се каже. Ние много се гордеем с бебешкото ни масло  за тяло и кремчето против подсичане. За майките бих препоръчала серумите ни със суперсемена и балсама с кафе за ръце, както и течните ни сапуни, които са с естествени съставки и не изсушават кожата.
А кои са трите любими ваши продукта?
Аз не оставам без нашия крем за лице със суперсемена и екстракт от безсмъртниче, масло за тяло с какао и "Zen” душ гела ни с борови иглички.

Фотография: Адриана Янкулова

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA