На всички бебета във Великобритания ще се прави пълно секвениране на генома

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 08 ноември 2019

Министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок заяви, че генетичните тестове в страната ще се превърнат в рутинна процедура, заедно с обичайните тестове, които се правят на новородените. И най-важното - цялостният генетичен анализ ще осигури на всички новородени „най-добър старт в живота".

Според министъра на здравеопазването, секвенирането на генома* на новородените ще помогне за предотвратяване на риска от наследствени заболявания и ще осигури на детето персонализирана медицинска помощ. Става дума за процедура за определяне на реда на всички нуклеотиди в ДНК.

По-рано министърът на здравеопазването вече обеща преди края на тази година да започне да предоставя подобни тестове на всички деца с диагноза рак. Същите мерки бяха планирани и за възрастните, страдащи от редки заболявания и труднолечими форми на рак. За пет години британските власти възнамеряват да секвенират 5 милиона генома.

Сега Ханкок отива още по-далеч, като казва на учените, че всяко дете трябва да получи такъв анализ при раждането си и го нарича британската „генетична революция".

Тази стъпка означава, че родителите, които са дали съгласието си за процедурата, ще бъдат предупредени, ако у детето им бъде открито определено заболяване и това ще позволи на Националната здравна служба незабавно да започне подходящото лечение. Според министъра, това ще осигури на новороденото „по-добър старт в живота".

„Ще осигурим на всяко дете възможно най-доброто начало в живота, тъй като гарантираме, че то ще получи най-доброто лечение, веднага щом се роди. Предсказуемите, превантивните, персонализираните здравни грижи са бъдещето на NHS - и секвенирането на геномите и генетиката ще играят огромна роля в него.”

Само че, не всички са ентусиазирани от тази идея. Някои учени настояват за повишено внимание при въвеждането на масово секвениране на геномите на новородените. Нашите знания все още са твърде непълни, за да интерпретират с точност резултатите от подобни изследвания, казват те.


*Цялостното геномно секвениране (също известно като WGS) е процесът, при който едновременно се определя пълната ДНК последователност на човешкия геном. С други думи, чрез цялостното геномно секвениране се разчита цялата наследствена информация на човека.

Секвенирането на ДНК означава определяне на подреждането на четирите химически градивни блока, наречени „нуклеобази", които влизат в състава на молекулата на ДНК. Тази последователност показва на учените генетичната информация, кодирана в даден ДНК сегмент.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA