Как да изберем детско столче за кола?

27 юли 2020

По закон всеки с автомобил и дете трябва да притежава специално детско столче за кола и в него да седят деца под ръст от 150 см. Какво обаче е характерно за тях и кои са особеностите при поставянето? Колко е максималната възраст, при която детето може да го използва и фаворитните марки производители?

Какво трябва да знаем за столчетата за кола

Това са възможно най-безопасните за всяко дете средства за поставяне в автомобила. Те са оборудвани, в най-добрия случай, с 5 точков колан за защита, който фиксира мъника здраво и той не може да се нарани при евентуално ПТП. Всяко от днешните модели е създадено с грижа, така че да осигури максимална мекота, комфорт и безопасност по време на път. Съвременните решения дори са с функция сън, позволяваща по лесното заспиване на детето.

stol

Как се поставят

Тъй като в момента на пазара разнообразието от модели и разновидности е изключително голямо, важно е да следваме инструкциите за поставяне на избраното от нас бебешко столче за кола. За най-голяма безопасност, поставянето да се извърши на задната седалка по средата. Ако обаче малкият пътник е по-неспокоен и често изисква грижи и внимание от мама и татко, то по-удачният вариант е той да се намира диагонално на водача, което прави по-лесно обслужването при нужда.

В много малките автомобили, при които буквално липсва багажник, детското столче за кола може да се постави и на седалката до водача. В този случай обаче е силно препоръчително изключването на предпазната възглавница, защото при евентуален удар, тя ще се задейства и има вероятност да нарани детенцето.

stol

До колко години се използва

При избора на столче за кола е важно да обърнем внимание на етикета относно предназначението му за тегло и възраст на малчугана. Съществуват 5 групи:

Група 0 - за новородени под 10 кг и приблизителна възраст от 9 месеца;

Група 0+ - предназначена за тегло под 13 кг и приблизителна възраст от 15 месеца;

Група I - приблизително тегло от 9 до 18 кг и възраст от 3 години;

Група II - необходимото тегло е от 15 до 25 кг и възраст от 3 до 7 години;

Група III - допустимо тегло от 22 до 36 кг и от 6 до 12 години.

Кои са най-предпочитаните марки

Добър вариант е столчетата за кола да ги купуваме от специализиран онлайн магазин за детски стоки, като Baby.bg където освен разнообразието от модели, изключително широко е и предлагането на различни утвърдени марки производители. Такива са например Lorelli, KinderKraft, Moni, Cam и други. Изброените и много други брандове са достъпни във всеки утвърден и предлагащ качествени стоки за деца търговски обект.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA