Летни лагери заменят електронните устройства и развиват умения у децата

Ако искате децата ви да забравят за екраните и устройствата поне за мааалко, това е вашето решение.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 03 август 2021

Фондация "Изкуството да живееш” (Art of Living) и първият български учител, преподаващ дихателни практики във фондацията – Константин Драгов, организират летни лагери за деца, които ги откъсват от ежедневието пред екраните и създават нови приятелства, емоции и важни житейски умения.

Лагерите са разделени на две възрастови групи – първата е за ученици от втори до седми клас, а втората – тийнейджъри от осми до дванадесети клас.

57

Програмата по време на лагерите, носещи наименованията „ART Excel" и „YES!", е изключително наситена с активности и децата буквално нямат време за електронни устройства. Дейностите са така организирани, че да ангажират вниманието на участниците от сутрин до вечер. Освен рутинните занимания като физически упражнения и игри, децата се включват в дейностите по приготвяне на храна и поднасянето ѝ, а след това са ангажирани в процеси, с които развиват своята увереност, способност да говорят пред публика, да се сприятеляват и да преодоляват стрес, страх и негативни емоции чрез йога практики и дихателни упражнения.

Йога практиките са изключително полезни за овлядяване на емоциите, както и за спомагане на детското развитие и подобряване на концентрацията. В следобедните часове се провежда релаксация, за да могат да се заредят физически и емоционално и да издържат на динамиката на програмата. Вечер децата се събират за музика, песни, танци и споделяне на позитивни емоции с останалите участници.

По време на лагерите децата научават как да развият личностни качества като увереност, способност да бъдат дружелюбни, да изпитват емпатия и да подобрят своята памет и концентрация. В натоварената училищна програма липсват предмети, които да обръщат специално внимание на тези умения, а в резултат на пандемията от COVID-19 и продължителното онлайн обучение, се наблюдаваха редица проблеми като стрес, застояване пред екраните, напрежение и несправяне с поставените задачи. Инструкторите и асистентите, които са ментори на участниците в лагерите, учат децата колко е важно да помагат на другите хора и да бъдат всеотдайни, защото така ще получат повече от живота. У тях те виждат модели на подражание и се наблюдава огромна промяна само в рамките на 7 дни. Родителите споделят, че след участието си в лагера, децата им са преобразени – усмихнати, щастливи, емоционално успокоени.

57

Фондация „Изкуството да живееш" или Art of Living е най-голямата международна, неправителствена, образователна и хуманитарна организация с идеална цел, която изпълнява програми в над 155 страни. Oснована е през 1981 г. от Шри Шри Рави Шанкар с идеята за създаване на общество без стрес и без насилие.

Константин Драгов е първият български инструктор към Международна организация „Изкуството да живееш". По професия е строителен инженер. Завършил е магистратура в Калифорнийския университет в Бъркли, но неговото призвание да преподава техники за личностно развитие. От 2003 г. насам преподава курсовете по йога, дихателни техники и медитация, като до момента над 10 000 души са преминали през тях.

GRAZIA дава възможност вашето дете да присъства в летния курс за тийнейджъри от 14 до 18 години. Той ще се проведе от 29 август до 04 септември 2021 г., а всички подробности ще откриете тук.

Достатъчно е да откриете тематичния пост в официалния ни Instagram акаунт и да изпълните условията в описанието. Играта започва днес, 03.08 и ще продължи до 13.08, когато след 18:00 ч. ще изтеглим името на големия победител. Късмет!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA