Здрави зъбки, щастливи деца

Правилните отговори на всички въпроси, свързани с детските зъби, ще откриете в следващите редове.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 30 август 2021

По темата как да се грижим за детските зъби разговаряме с д-р Бранимир Кирилов, дентален специалист с повече от 25 години опит, основател на дентална клиника Medical Dent и на центъра за дентална хигиена Dental Care Center.

Д-р Кирилов, освен дългогодишен дентален специалист, вие сте и баща на няколко деца. Кажете ни какво е важно да знаем за грижата за здравето на детските зъби, през първите 7 години, за да ги предпазим от проблеми, когато вече са първокласници?

В основата на грижата за детските зъби е добрата хигиена. Миенето на зъби трябва да бъде превърнато в навик от най-ранна детска възраст. Първите стъпки към това са, като представим на детето тази процедура под формата на игра. Препоръчвам първото посещение на зъболекарския кабинет да е на 3-годишна възраст, за да се запознае детето с обстановката, да свикне със зъболекарския стол, да разгледа машинките и да осъществи контакт с денталния специалист, който в бъдеще ще се грижи за здравето на зъбите му. В нашата клиника винаги подаряваме нещо на детето при това посещение, за да остане то с приятно усещане и хубава емоция от случилото се. На втората визита, която трябва да е след няколко месеца, полираме зъбите на детето със специална машинка, за да види то, че няма нищо страшно в това да се извършва някаква манипулация в устата му. Тези почиствания е добре да се превърнат в нещо регулярно и да се правят на всеки 6 месеца.

57

Колко често трябва да посещават нашите деца зъболекарския кабинет за профилактичен преглед?

Два пъти в годината е напълно достатъчно. На тези профилактични прегледи детският специалист проследява и отстранява наличните проблеми, както и предотвратява възникването на евентуални такива, почиствайки зъбите и следейки позицията както на тях, така и на захапката. Често дори млечните зъби и тяхната позиция издават какви проблеми би могло да има с постоянните зъбки в бъдеще.

Какво да направим, ако детето ни има развалени зъби още преди да тръгне на училище?

Добре е проблемите да бъдат диагностицирани навреме и да бъдат оправени възможно най-бързо. Когато подходът е такъв, може да се използва само местна упойка, която да обезболи достатъчно, за да бъде спокойно детето на зъболекарския стол. При множество развалени зъби обаче рискът от създаване на травма е голям и в тези случаи препоръчвам да се извърши седация. Под медицински сън на детето ще се спести стресът и неприятният спомен, а специалистът ще може да извърши необходимото ускорено лечение и ще успее да отстрани всички налични проблеми без риск от психотравма.

57

Как да предпазим постоянните зъби от поява на кариес?

Опитът ми сочи, че за да предпазим зъбите от разваляне на ранен етап, между 6- и 7-годишна възраст е препоръчително да бъдат поставени силанти на зъбите. Това е преценка на лекуващия детски специалист и се определя от самата анатомия на зъбите на детето. Ако тя е по-релефна и има наличие на повече вдлъбнатини, зъбите се почистват по-трудно и там се задържа храна. Детето, от своя страна, все още не може да измива достатъчно добре зъбите си и това се превръща в предпоставка за образуване на кариес. Чрез силантите запечатваме точно тези труднодостъпни участъци и по този начин предпазваме зъбите от образуването на кариес. Така че, за да намалите риска от кариес, водете детето си регулярно на контролни прегледи, където на време може да бъде преценено необходимо ли е поставянето на силанти. Това би могло да бъде направено, както на всички зъби, така и само на някой от тях.

57

Трябва ли децата да посещават дентален хигиенист, кога най-рано може да се случи това, колко често и с какво ще помогне той за здравето на детските зъби?

Когато детето е вече по-самостоятелно и има изградени навици да поддържа само хигиената на зъбите си, можем да го заведем в специализиран център за дентална хигиена. Това е препоръчително да се случва на всеки 6 месеца. Там ще се грижат за профилактиката и проследяването на здравния статус на зъбите му, ще ги почистват със специална апаратура и по този начин ще ги защитят от поява на кариес. Както за пациентите в зряла възраст, така и за децата над седем години препоръчвам тази грижа да се превърне в рутинна дейност, която ще спести много проблеми със зъбите и венците в бъдещ период. Създаването на правилни навици за зъбна хигиена и личният пример на родителите е основополагащ за бъдещото отношение на детето към зъбите му. Приемем като своя мисия и социална отговорност култивирането на здравни навици, касаещи детското дентално здраве. Искам родителите в България да имат достъп до качествена дентална грижа за своите наследници и така да възпитаме отношение и здравна култура в тази посока и в самите деца. Това е една от причините, поради които създадох и специализирания център за дентална хигиена Dental Care Center, изцяло фокусиран в професионалното почистване, контролни прегледи и профилактика.

57

Как можем да разберем дали детето ни се нуждае от поставяне на брекети и кога е най-правилния момент да запишем първия му час при ортодонт?

Детският зъболекар е този, който след консултация трябва да прецени на какъв етап е зъбното развитие, пробили ли са изцяло постоянните зъби и в каква позиция са. Има симптоми, които още на етап млечни зъби подсказват дали детето ще има нужда от ортодонт. Когато са изкривени или са твърде на гъсто, това обикновено означава, че ще се наложи лечение при ортодонт в бъдеще.

През месец септември дентална клиника Medical Dent подарява на всички деца възможност за безплатна консултация. Датите са 11 и 12 септември (събота и неделя), а инициативата е част от социалната им програма. Консултациите са напълно безплатни, но изискват предварително записан час. Местата са ограничени.

За повече информация: www.medicaldent.bg и www.dentalcare.bg.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA