Ароматерапия при проблемна бременност

Клиничният ароматерапевт Милена Иванова за ползите от употребата на маслата в този най-деликатен за всяка жена период

Невена Дякова
Невена Дякова 09 октомври 2021

"Свойствата на етеричните масла могат да бъдат в помощ, облекчение и подкрепа не само през целия етап на бременността и съпътстващите оплаквания (като сутрешното гадене, обостреното обоняние и промяната във вкуса), но и по време на самото раждане, възстановителния процес и в грижата за бебето. Методите на приложение са различни в зависимост от проблема, но най-достъпният и бърз начин е вдишването на етеричните масла чрез дифузия или личен инхалатор", започна разговора по темата експертът Милена Иванова, която, без да пести детайли, ни разкри най-ефективните комбинации от масла, моментите, които изискват повишено внимание, и конкретните рецепти, които ще ни преведат през трудностите на тези така взискателни към природата на жената 9 месеца.

57

Кои синергии (комбинации от аромати) са най-подходящи при третиране на проблематична бременност?

В борбата със сутрешното гадене бих препоръчала етерични масла от джинджифил, портокал и лимон. В комбинация те се превръщат в мощен съюзник срещу този неприятен проблем. Удобен вариант за тези цели е използването на личен инхалатор, който е компактен и може да носите навсякъде с вас. Ето как може да си го приготвите съвсем лесно и бързо у дома. Нужни са ви 1 бр. личен инхалатор, 5 капки етерично масло от джинджифил, 5 капки етерично масло от сладък портокал, 2 капки етерично масло от лимон. Етеричните масла се накапват на филтъра на инхалатора, отделението на филтъра се затваря, след което е готов за употреба. Дишайте дълбоко при нужда и след всяко използване се уверете, че е добре затворен. Инхалаторът ще трае между 4 и 6 месеца!

Има ли за какво да се тревожат бъдещите майки, ако се решат на ароматерапия за отстраняване на проблема с прилошаването?

Безопасното приложение на етерични масла е темата, без която не можем, още повече, когато говорим за бременност. Едно от основните неща, на които държим и за което непрекъснато апелираме, е спазването на правилата за употреба на етерични масла. В никакъв случай етеричните масла не се поглъщат или нанасят директно върху кожата, неразредени в базово масло, защото това би могло до доведе до множество сериозни проблеми като изгаряне на лигавицата и дори язва. Има опасения, че маслата могат да преминат през плацентарната бариера и потенциално да навредят на развиващия се плод. Това важи най-вече през първите 3 месеца от бременността, когато плодът е особено уязвим и чувствителен към химикали и заради това топичното приложение на етерични масла не се препоръчва през първите три месеца. Използването на дифузер е абсолютно безопасен начин на приложение, стига ароматите да не дразнят бъдещата майка. Ако някоя бъдеща майка има колебания, съветвам да се консултира със сертифициран ароматерапевт.

Има ли официални изследвания и какво казват процентите за положителното влияние на етеричните масла върху проблемната бременност при жените?

Има достатъчно безопасни приложения на етеричните масла по време на бременност, но е важно човек да се информира и при нужда да се консултира със следящия лекар. Подобно на голяма част от фармацевтичните препарати, научни изследвания за влиянието на конкретни етерични масла върху бременните няма, поради етично обусловената невъзможност да се правят клинични опити с бременни жени. Поради това повечето наблюдения и доказателства са добити чрез емпирични наблюдения на отделни случаи от терапевти и практикуващи лекари. В този ред на мисли споделям 5 гарантирано безопасни масла по време на бременност: римска лайка, евкалипт, тамян, лавандула и лимон. Тези пет масла, освен че се считат за безопасни по време на бременност, са и официално одобрени за приложение в болнична среда в САЩ на база достатъчно количество натрупани емпирични наблюдения.

57

Какви са личните ти впечатления от случаи, на които си помогнала? Доколко време се усеща ефектът от ароматерапията?

По време на четвъртата си бременност близка моя приятелка страдаше от особено силна форма на гадене, което продължаваше от сутрин до здрач. Толкова зле се чувстваше, че беше готова да опита всеки илач, за който беше прочела или пък някой й препоръчаше. Направих й инхалатор къде на шега, къде наистина (на шега, защото тя сякаш не беше особено убедена, че етеричните масла са сериозна тема за каквото и да било). Обади ми се след няколко дни и заключи: „Миленче, пристрастена съм. Това ме кара да се чувствам толкова добре, че има моменти, в които не го отделям от носа си с часове. Не знам как работи, но е магично".

А колко време трябва да продължи тя? Налага ли се поддържаща след решаване на проблема?

Приложението на ароматерапията при конкретен проблем може да продължи до настъпване на трайно подобрение на проблема. Всеки здравословен проблем има своето индивидуално решение, което е съобразено изцяло с конкретния човек. Затова консултацията с професионален ароматерапевт, особено при по-сериозни състояния, е силно препоръчителна.

Етеричните масла са известни и със своите болкоуспокояващи свойства... Имат ли място и доколко помагат на жената в родилната зала?

Kaтегорично ДА! Римската лайка е масло номер едно, когато целим обезболяване, тя въздейства също и отпускащо и успокояващо, което е често търсен ефект в детеродния процес. Етеричните масла като мускатова салвия, жасмин и индрише могат да облекчат родилните болки и да помогнат както на физическо, така и на емоционално ниво в този важен момент.

Идентични ли са те с маслата, до които прибягваме при болезнен цикъл например?

Етеричното масло от мускатова салвия е може би най-универсално приложимото етерично масло при работа с проблеми при жените – от пубертета до менопаузата. Така че да, има масла, които имат доста широк спектър на приложение през всички фази от живота на жената. В природата нещата винаги са комплексни.

Разкажи ни случай на дама, която е придружила този момент с малко помощ от дифузер с етерични масла. Каква беше обратната връзка за теб като специалист?

Наскоро с мен се свърза дама в 9-ия месец от бременността си, която планираше да роди сина си по естествен начин, но всеки път, пристъпвайки в болницата, изпитваше сериозно чувство на тревожност. За него и съпътстващата болка при раждането изготвихме описаните по-долу комбинации. Отзивът за тях, разбира се, беше повече от положителен!

57

ЗА ТРЕВОЖНОСТТА И ПАНИЧЕСКИТЕ АТАКИ предложихме личен инхалатор с подходяща за целите комбинация от етерични масла: лавандула (4 капки), маточина (2 капки), нероли (2 капки), иланг-иланг (2 капки)

ЗА ПРЕСТОЯ В РОДИЛНИЯ ДОМ: Подкрепа в началната фаза на детеродния процес

Лечебно масло: подкрепа при раждане (1.7%) 30 мл

Отпуска мускулатурата и матката. Има слабо аналгетични свойства, улеснява раждането; тонизиращо за матката; създава еуфорично чувство, подкрепа за кръвообращението, подпомага дишането, въздействайки на долната част на гръбнака.

Съдържа: етерични масла от мускатова салвия, жасмин, индрише в 30 мл студенопресовано бадемово масло.

Начин на приложение: При първите сигнали за начало на детеродния процес (още у дома) между контракциите партньорът на родилката може да започне да прилага масажния бленд в зоната на кръста и ханша; стъпалата също може да бъдат масажирани със същия бленд. Масаж в коремната област е препоръчителен не повече от 2-3 пъти, основно се работи с масаж в зоната на кръста задължително между контракциите.

ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД РАЖДАНЕТО

Лечебно масло: след раждане, разкъсвания, епизиотомия (2%) 30 мл

Съдържа: етерични масла от чаено дърво и лавандула, разтворени в 30 мл базово масло (студенопресован бадем).

Начин на приложение: 10-15 капки (или 1-2 помпи) от маслото се накапват върху дамската превръзка при всяка смяна. Процесът на зарастване и възстановяване ще бъде много по-бърз, вероятността от възпалителни процеси или инфекция значително ще се намали.

ВНИМАНИЕ! Последните 2 масла да НЕ се прилагат по време на бременността.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA