Има приказка, в която главният герой е осиновено дете

"Така започна всичко" е първата стъпка "извън рамките" на творческия тандем Мариана Кръстева и Димитра Мирчева.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 20 октомври 2021

Първата българска приказка, в която главният герой е осиновено дете, излeзе на книжния пазар на 16 октомври.

Тя се казва „Така започва всичко" и е вдъхновена от реалната история на семейство с осиновено дете. Създадена е, за да помогне на родителите да разкажат на детето си истината за неговия произход и историята на тяхното семейство. Приказката ще помогне и на всички деца да приемат осиновяването като част от случващото се около тях и да се отнасят с толерантност към различните житейски истории.

57

Авторският тандем Мариана Кръстева и Димитра Мирчева издава книгата като първи проект на издателството им „Така започна всичко", създадено за „книжки извън рамките", какъвто е светът на децата. Той се ражда от семейната история на съавторката и илюстраторка Мариана Кръстева и описва първообраза на тяхното осиновено момиченце.  

И двете обаче вярват, че репликата "Между другото, осиновен си" е реплика, която оставя буца в сърцето и хиляди въпроси без отговор. Реплика, която никой никога не трябва да изговаря. Реплика, която никое дете не трябва да чува.

57

Приказката предлага метафоричен прочит на осиновяването така, че да не говори пряко и назидателно, но да изгражда разбиране в децата към приятелите, които са осиновени. Текстът в историята на „Така започна всичко" е консултиран с детски психолог, а през целия процес на създаване книгата е дискутирана и с Българската асоциация на осиновените и осиновителите. Всъщност в нея думата „осиновяване" липсва.

57

От Българска асоциация на осиновените и осиновителите приветстват идеята за четиво, което да подпомогне диалога между деца и родители и да ги улесни в общуването. Според тях е време да се вдигне завесата над осиновяването както в обществото, така и в семейната среда. Изследванията в световен план доказват, че колкото по-рано едно дете научи, че е осиновено, толкова по-пълноценно израства и има по-висока самооценка и разбиране за семейство и любов.

Повече информация ще откриете на www.howitallbegan.family.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA