Какви родители ще станат хората с нещастно детство?

Психолозите са категорични, че можем да преодолеем липсата на любов.

Ася Иванова
Ася Иванова 20 април 2023

Фотография: Profimedia

Безспорен факт е, че всяко дете има нужда от грижа, внимание и любов, но много са родителите, които забравят това. Или пък са неспособни да изразят своята обич.

Психолозите споделят, че именно това оставя траен белег у психиката и личността на детето и като възрастен то продължава да страда от тази липса. Без добри примери за родители вкъщи, тези вече пораснали деца започват да се чудят дали самите те ще са способни да бъдат добри родители. Често те се предават и не успяват да се привържат към децата си. Специалистите са категорични, че това може да се преодолее, стига да поискат. Хората се развиват, променят и израстват в най-добрите свои версии.

дете

ОЩЕ ОТ GRAZIA: РЕСТАРТИРАЙТЕ ВРЪЗКАТА С ЛЮБИМИЯ ЧОВЕК

Какво съветват специалистите?

Не позволявайте историята ви да повлияе на съдбата на детето ви. Намерете своите модели за подражание някъде другаде. Може би сте имали учител, който ви е обърнал специално внимание, чичо, който ви е разсмивал в детството. Или майката на приятел, която ви е карала да се чувствате защитени и обгрижвани. 

Родителството може да ви отведе до дълбините на собствената ви способност да обичате. Любовта към децата може да ви насочи как да бъдете най-добрата своя версия. Родителството е точно това - чиста покана да бъдете най-доброто свое Аз.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA