Момичето на мама: Когато красотата и успехът се предават по наследство

"Ще я подкрепям във всичко, което иска да прави", категорична е Кейт Мос за своята дъщеря Лила.

Фотография: Profimedia; Instagram

Вече не е изненадващо за никого, когато под светлините на прожекторите се появи ново лице, чиито родители отдавна носят ореола на звездния си статус. Колкото и критично да се гледа на непотизма в модата и киното, той е неизбежна част от времето, в което всички искат да бъдат известни и често никой не знае с какво.

Затова пък в модата дизайнерите бързо привличат под крилото си порасналите деца на знаменитостите. Особено тези на супермоделите, които следват стъпките на своите майки, докато самите те също се качват на подиумите (понякога заедно), за да покажат, че за красотата няма възраст. Примерите стават все повече, приликите също, затова отново обръщаме поглед към момичетата, в чието ДНК са заложени гените на модата. А техните майки нямат нищо против да ги аплодират от първия ред.

Несъмнено Кая Гербер е най-яркият пример за това, че с много работа може да излезеш от сянката на успешната си майка, въпреки че в нейното израстване често се долавя добрият бизнес нюх на Синди Крауфорд. Откакто Кая за първи път се появи на ревю през 2017 г., когато Раф Симънс представи колекцията си за Calvin Klein, сравненията с нейната майка супермодел не са спирали. Дори и когато всички големи брандове като Versace, Chanel и Valentino веднага започнаха да работят с нея. Тя продължава да се движи по върховете на кариерата си и едно нещо остава непроменено: непоколебимата подкрепа на нейната майка. Независимо дали посещават едни и същи събития или публикуват селфита в социалните мрежи, те са живото въплъщение на фразата like mother, like daughter.

Кейт Мос с дъщеря си Лила

Кейт Мос обаче първоначално се опитва да разубеди своята дъщеря Лила да тръгне по нейните стъпки, като я държи далеч от светлините на прожекторите. Когато това става неизбежно, модната икона е истински горда, гледайки момичето си на подиума. "Ще я подкрепям във всичко, което иска да прави", сподели Мос преди няколко години. Самата Лила започна собствена кариера на модел през 2018 г. като лице на Marc Jacobs Beauty, представлявана от агенцията за модели на своята майка – Kate Moss Agency. След това направи дебют с първото си ревю за Miu Miu, за да продължи с поредица от успешни модни кампании. Порасналото момиче не крие, че често се рови в гардероба на майка си, защото, както всички знаем, стилът на Кейт Мос се е превърнал в класика и всяка прилика с него в този на Лила никак не е случайна.

Хайди Клум с дъщеря  си Лени

Хайди Клум също напълно подкрепя 19-годишната си дъщеря Лени да следва нейните стъпки на модел. Въпреки това често ù напомня, че невинаги ще е лесно. Според Хайди нейната собствена популярност носи както преднина, така и недостатъци. "От самото начало ù казах, че като моя дъщеря ще стане обект на критики. Много хора ще я намерят за сладка, други – за глупава, само защото е моя дъщеря", казва Клум. Да бъде модел, за Лени обаче е в кръвта ù и още от 13-годишна иска да стане част от индустрията. Хайди ù дава зелена светлина едва след като навършва 16 и се надява някой ден дъщеря ù да има своята кариера, своите преживявания, своя път. "Тя има собствен стил и това е добре. Не искам да е като мен", допълва още Клум.

Кристи Търлингтън с дъщеря си Грейс Бърнс

20-годишната дъщеря на супермодела Кристи Търлингтън – Грейс Бърнс, също тръгна по модните стъпки на майка си, а миналата година двете се появиха в кампания на Carolina Herrera. Въпреки че много родители биха се притеснявали, че дъщеря им тийнейджърка ще направи компромис с образованието си, за да следва творчески път, майката на Бърнс има този опит. Кристи Търлингтън е трябвало да загърби колежа, за да работи като модел на пълен работен ден, докато е тийнейджър, преди по-късно да се върне към него, завършвайки Нюйоркския университет. Затова сега Грейс е намерила баланс между следването си (в същия университет) с модните си ангажименти и често е в компанията на Кая Гербер и Лила Мос. Въпреки че първоначално се замисля дали да се занимава с моделство – заради стереотипите за индустрията, която е "тъпа и материалистична", Бърнс осъзнава, че това съвсем не е така. Освен модел тя е фотограф, писател и ентусиазиран читател.

Лили Макменами, дъщеря на невероятната Кристин Макменами.

Също толкова различни интереси има Лили Макменами, дъщеря на невероятната Кристин Макменами. Модел, актриса, художник, тя може да бъде видяна в ролята на прелъстителната Силви във филма на Лука Гуаданино A Bigger Splash, в кампания на Versace или Chopova Lowena, а през последните години се изявява и на театралната сцена. Лили е бебето, с което майка ù, също супермодел от 90-те, се появява в ревю на Chanel, така че пътят ù сякаш е предначертан още тогава. Заедно с модата обаче изкуството при нея донякъде надделява. След като учи пантомима в Ecole internationale de theatre Jacques Lecoq в Париж и получава магистърска степен по пърформанс от университета Goldsmiths в Лондон, Лили развива уменията си като артист, а най-новото ù представление се казва A Hole Is a Hole. Именно по време на обучението си Лили решава, че може да се пробва в модната индустрия. "Никога не съм планирала да бъда модел – казва тя. – Въпреки това, когато се преместих в Париж и обмислях възможности за работа, осъзнах, че модата е вселена, която винаги ме е интригувала." Този афинитет, естествено, идва от майка ù, която винаги се е отличавала с андрогинния си вид.

Ванеса Паради с дъщеря си Лили-Роуз Деп

Дъщерята на френската актриса, певица и модел Ванеса Паради, която също получи своя статут на it girl в началото на 90-те – Лили-Роуз Деп, отдавна е любимка на модата. Известна като муза на покойния дизайнер на Chanel Карл Лагерфелд, тя по-скоро преследва актьорската кариера на своя баща Джони Деп. Миналата година успя да накара всички да говорят за нея с главната си роля в сериала The Idol. Въпреки че по-скоро гледа ревютата от първия ред, младото момиче не спира да показва, че френският шик наистина е вечен.

Анна Кливланд с майка си, моделът Пат Кливланд

Анна Кливланд пък позира за първата си фотосесия на 2 години, а на 5 е първото ù модно ревю. Но когато майка ти е любимата муза на Халстън и Салвадор Дали, а баща ти – моделът Пол ван Равенщайн, няма как да не израснеш под светлините на прожекторите. За Анна модата е семеен бизнес. Дори сега, като е световно признат модел, тази връзка остава. Кливланд често се появява с майка си в шоута и кампании, както и на кориците на списания. "Нашата връзка не е само между майка и дъщеря, които се обичат, а между две души, които са се намерили една друга", казва момичето на мама.

Разбира се, примери за успешни модни фамилии има много и няма как да пропуснем да споменем тази на Хадид, където Йоланда успява да предаде любовта и бизнес усета си на двете си дъщери Бела и Джиджи. Още едно доказателство, че красотата и успехът могат да се предават по наследство и че да имаш този старт в кариерата си всъщност е благословия. А с това би се съгласила и Дева Касел, дъщерята на Моника Белучи и Венсан Касел, защото непо бебетата тепърва ще покоряват и модата, и киното. Това е сигурно.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA