Какво не знаем за следродилната депресия?

Изследванията дават светлина по този проблем и как да се справим с него.

Ася Иванова
Ася Иванова 09 май 2024

Фотография: Pexels.com

Всички мислим, че следродилната депресия идва едва когато бебето се появи на бял свят.

Много млади майки изпадат в такова състояние заради промените в хормоните, вечно плачещото бебе, килограмите, които са натрупали. В този момент те са доста уязвими и ако са по-чувствителни и не усетят подкрепата на любимите хора, е възможно да изпаднат в депресия.

Учените разкриват, че около 16% от току що родилите жени, изпадат в депресия след раждането. Оказва се обаче, че някои могат да изпитват такива симптоми още по време на бременността. Това показват последните научни изследвания.

Нещо повече, според резултатите от изследването, бременните жени дори имат по-сериозни и по-интензивни симптоми отколкото дамите, които изпитват първите признаци едва след раждането.

В изследването си, учените са анализирали повече от 10 000 жени с депресия след като се роди бебето. Те са взели под внимание първоначалната поява на симптомите, сериозността им, различните промени в настроението, както и усложненията, които се появяват по време на бременността, както и колко килограма са качили.

бременна

Нещата, които престават да са от значение, когато имате деца

В допълнение към откритието, че това състояние може да започне още преди раждането, учените са установили, че то може да бъде категоризирано в три различни подтипове. Това означава, че в бъдеще, вместо да бъдат диагностицирани със следродилна депресия, жените ще получават диагноза на следродилна депресия, подтип 1, 2 или 3.

Но защо това има значение? Колкото повече лекари знаят разликите между подгрупите на следродилната депресия, толкова по-добре ще определят лечението на всеки конкретен вид. Това от своя страна ще доведе до по-бързо и по-ефективно избавяне от проблема.

Експертите обаче са категорични, че дамите, които вече очакват бебе или се опитват да забременеят, да внимават за някои предупредителни знаци като интензивна тревожност, неспособност да се справят с нормалните ежедневни задачи (като почистване на къщата), мисли за самоубийство, както и резки промени в настроението.

Те съветват всяка дама, която забележи подобни симптоми или някакви необичайни промени в настроението си, да се свърже със своя лекар.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA