"Дъщеря ми вече иска да носи грим!" - няколко съвета как да се справите

Наталия Александрова
Наталия Александрова 23 септември 2019

Наскоро идолът на милиони жени по света Ким Кардашиян-Уест изненада почитателите си с новината, че нейният съпруг – рапърът с огромно его Кание Уест е наложил забрана за грим на тяхната дъщеря и най-голямо дете – шестгодишната Норт Уест. Това, на пръв поглед тривиално разкритие, е изненадващо, защото малката Норт вече има репутация на истинска fashionista, родителите й редовно я обличат в дизайнерски дрехи, през февруари тази година, тя украси корицата на списание WWD Beauty Inc, а майка й често я включва в импровизирани онлайн кампании на своя козметичен бранд KKW Beauty.

Предполага се, че драстичните мерки от страна на Кание са провокирани от тежкото черно червило, което дъщеря му носи по време неговия концерт "неделна служба” на музикалния фестивал Coachella. И все пак – дали това е най-разумното решение, когато детето ни започне да проявава любопитство към употребата на грим? Ето няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза в такава ситуация.

Огледайте се

Изследванията сочат, че малките момичета започват да използват различни видове разкрасителна козметика на все по-ранна възраст. Ако преди този интерес се е провокирал в диапазона между 11-13 години, сега не се учудвайте, ако видите на улицата деца на седем, които носят руж. „Виновници” за тази ситуация са множество фактори, но и тук важи златното правило, че дъщеря ви се опитва да подражава на някого и най-вероятно този човек сте вие или друга женска фигура от семейната среда, като например по-голяма сестра.

Не налагайте забрана

Специалистите съветват в такива случаи да не налагате пълен мораториум върху употребата на козметика, това само ще засили любопитството на детето. Също така, ако дъщеря ви вече има известна самостоятелност, разполага с джобни пари и ходи на училище, нищо няма да я спре да носи грим без ваше знание. Една абсолютна забрана би създала разделение между вас, което впоследствие може да е трудно да преодолеете.

Грим

Избягвайте клишетата

Изречения от типа: „Ти си красива и без грим” или „Много си малка и все още нямаш нужда от козметика” няма да имат положителен ефект. Реално погледнато дъщеря ви няма нужда и от сладолед, но не очаквате тя изцяло да го изхвърли от менюто си, нали? Децата (или поне повечето от тях) гледат на грима като на един цветен, интересен и вълнуващ експеримент, те все още нямат създадена представа, че козметиката е средство, с което прикриваме своите недостатъци. Може би няма да е лоша идея, ако се опитате да погледнете на употребата на грим през очите на детето си, ще се учудите колко нови емоции ще ви донесе това.

Въведете правила

Да допуснем, че вече сте дала зелена светлина за козметиката като цяло, сега е моментът да наложите необходимите правила. Например можете да разрешите носенето на лек гланц за устни и спирала, но да въведете пълна забрана за по-тежък грим като фон дьо тен, пудра или течни сенки. Научете дъщеря си да различава качествените продукти от масовите артикули, заведете я в специализиран магазин за биозметика, която няма да дразни детската кожа – тя ще запомни това преживяване и от рано ще се научи да има високи критерии.

Важна рутина

Използвайте създалата се ситуация и научете дъщеря си на важни навици, за които след години тя ще ви е безкрайно благодарна. Възложете й задачата да следи кога нейните козметични продукти преминават своя срок на годност и, когато това се случи, накарайте я да ги изхвърли (звучи лесно, но се подгответе за сълзи) и купете нови. Въведете златно правило за почистване на грима всяка вечер преди сън. Ако детето ви е склонно към разпиляност, съхранението и грижата за лични разкрасителни средства може да доведе до положителна промяна в тази насока. Обяснете на дъщеря си, че червилото и спиралата са предмети за възрастни и, ако иска да ги използва, не може просто да ги остави да лежат на земята заедно с другите си играчки.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA