Краля и неговите мръсни тайни

Tекст: Ваня Шекерова. Минаха 16 години от прожекцията на биографичния филм „Да живееш с Майкъл Джексън" на Мартин Башир, разбунил духовете през 2003-та с деликатния намек за нездравия му интерес към момченца и провокирал вълната от обвинения в педофилия. И ето че близо 10 години след смъртта на Краля – същите герои, но вече пораснали, в пореден опит да докажат, че Майкъл Джексън е поддържал незаконни интимни връзки с деца.

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 22 април 2019

Минаха 16 години от прожекцията на биографичния филм „Да живееш с Майкъл Джексън" на Мартин Башир, разбунил духовете през 2003-та с деликатния намек за нездравия му интерес към момченца и провокирал вълната от обвинения в педофилия. И ето че близо 10 години след смъртта на Краля – същите герои, но вече пораснали, в пореден опит да докажат, че Майкъл Джексън е поддържал незаконни интимни връзки с деца.

Този път не в съда, а с документалната лента „Да напуснеш Невърленд", прожектирана в рамките на фестивала Сънданс в щата Юта, САЩ. Във фокуса на зрителското внимание за цели четири часа са хореографът Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък, които в две различни години заведоха дела срещу наследниците на Майкъл Джексън, искайки обезщетение в размер на милиони за сексуална злоупотреба от страна на певеца към тях, докато са били деца. И двете дела бяха прекратени през 2017 г., но режисьорът на лентата Дан Рийд уверява, че е взел насериозно обвиненията на двамата мъже и вярва както в достоверността на твърденията им, така и на смелостта им да разкажат историите си.

Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък са били съответно на 7 и 10 години, когато Краля на попа се сприятелил с тях и семействата им. Това е неговият маниер да привлича деца в компанията си – самият той непораснало дете, идентифициращо се с Питър Пан. По едно от делата срещу него за педофилия са били приведени свидетелските показания на пет момчета - Джейсън Франсис, Джордан Чандлър, Брет Барнс, Уейд Робсън – настоящият главен герой в документалния „Да напуснеш Невърленд", както на и детето-кинозвезда Маколи Кълкин, че Джако ги канел в имението си, отрупвал майките им с подаръци и им намирал ангажименти, така че да стоят настрана от отрочетата си и да го оставят да прави с тях, каквото си поиска.

Лъжа за $22 млн.

От петте споменати по-горе предполагаеми сексуални посегателства, извършени от Джексън, съпроводен с най-голям медиен шум е случаят с Джордан Чандлър. През 1993 той обвинява Краля на попа в сексуално посегателство. В резултат на твърденията на Джордан (Джорди) Чандлър, че той и Джако многократно са правили орален секс, се оформя съдебен иск към Краля. В имението му нахълтват 70 души от окръжното шерифство в Санта Барбара Каунти през 2003 г. При щателен обиск откриват килер със снимки на млади момчета и момичета заедно с различни сувенири, книжки за оцветяване, плюшени животни и състезателни коли и шокиращ брой кукли и фигури на супергерои като Супермен и Лара Крофт. Властите смятат, че въпросната стая е била предназначена за децата гости на поппевеца, въпреки че според твърдението на един от следователите: „имаше отвратителни и откровено шокиращи снимки на голи деца, които са изтезавани от възрастни". Доказателствата в подкрепа на обвинението, че Майкъл се е възползвал сексуално от поне пет различни момчета, спали в леглото му, не издържат. Включително и описанието на задните части на Джексън, пубиса му, както и отличителни белези на тестисите и пениса му, направено от Джорди и опровергано от медицинския преглед на обвиняемия. Джако е оправдан през 2005 г. по всичките седем углавни обвинения в блудство с деца. Факт е, че на много от свидетелите той е броил милиони, за да променят или да оттеглят показанията си. Според адвокати на наследниците на Краля на попа досега той е платил на близо 20 деца сумата от над $200 млн., за да не се стигне до съдебен иск. Самият Джорди и семейството му получават 22 милиона долара от певеца, след което оттеглят обвинението си срещу него. И чак след смъртта му вече порасналият Джордан признава, че е бил подтикнат от баща си да лъжесвидетелства.

Кога Робсън говори истината

Не е съвсем ясно дали по делото, възбудено от лъжесвидетеля Джордан Чандлър, или по друго дело за блудство с 13-годишно момче в съда като основен свидетел е привлечен героят на „Да напуснеш Невърленд" Уейд Робсън – тогава на 20. Под клетва той заявява, че певецът никога не го е насилвал и от Джексън са свалени всички обвинения. По-късно обаче Робсън, вече баща, прави два нервни срива и разкрива пред своя терапевт мрачната си тайна. „Беше просто болка, отвращение и гняв - от идеята, че нещо такова може да се случи на сина ми." И решава през 2013 г. да заведе съдебен иск на стойност 1,62 милиарда долара заради това, че е бил изнасилен и наричан „сине" от покойния вече Майкъл Джексън. Робсън твърди, че се е срещнал с Краля на попа, когато е бил само на пет години и е бил насилван от седем - до четиринадесет годишна възраст. По думите му, правили са секс в ранчото на Майкъл в Санта Барбара, както и на други места в периода от 1990-1997 година. Искът е подаден във Върховния съд в Лос Анджелис. В документа пише, че Майкъл е поканил Робсън и семейството му да гостуват в ранчото му през февруари 1990 година. Също така е съдействал за издаването на работна виза на Робсън в САЩ и е наел на работа майка му Джой през 1991 година. Съдът преценява, че е чакал твърде дълго, преди да го направи, и не уважава претенциите на Робсън. Адвокатите на наследниците на Джако го наричат клетвопрестъпник.

Защо Сейфчък мълчи 22 години

В иска си Джеймс Сейфчък е посочил, че Майкъл Джексън е блудствал с него „повече от 100 пъти". Запознава се със звездата през 1987 г., когато е на 8 години, според други източници – на 10. Блудствените действия започват през 1988 г. по време на турнето на звездата из САЩ, като за да мълчи, бащата на Джеймс, работещ като боклукчия, получил от Майкъл Джексън над $1 млн. Сейфчък твърди, че Джако организирал тайна сватбена церемония, на която момчето било в ролята на булката. За да му засвидетелства своята вечна любов, Майкъл му дал „брачно свидетелство" и сватбена лента. В своя иск Джеймс Сейфчък, веднъж сниман с Джако в реклама на Pepsi, разказва как той му звънял по телефона и му обещавал, че „двамата ще извършат велики дела". Краля принуждавал Джеймс да се облича в същите дрехи като неговите и го представял като свой братовчед, за да избегне въпроса защо това момче се появява постоянно в неговата компания. Адвокатът на Сейфчък твърди, че неговият клиент досега е мълчал, защото мозъкът му е бил промит и му е било внушено да вярва, че той самият е виновен за съдбата си. Освен това всичко, случило се между тях, е било „плод на силна любов". Едва по-късно той разбрал, че е станал жертва на „ужасяващо и гнусно сексуално блудство". Съдията от Върховния съд в Лос Анджелис Мичъл Беклоф не дава ход на делото, тъй като ищецът е подал жалбата си през 2010 г. - близо година след смъртта на Майкъл Джексън през 2009 г. и с това е пропуснал законно установения срок. Очаква се „Да напуснеш Невърленд" да се излъчи по НВО тази пролет.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA