Наоми Кембъл за дискриминацията в модния бизнес: „Предстои ни още борба за нашите права"

През годините, прекарани в модния бизнес, 49-годишната Наоми Кембъл се е сблъсквала с много неща. Така, в интервю за Mirror, манекенката казва, че расизмът в модната индустрия е често срещано явление.

Въпреки факта, че напоследък светът е станал много по-толерантен, все още понякога се моделите биват пренебрегвани заради тяхната раса. Наоми споделя, че наскоро е участвала в рекламна кампания, но една азиатска страна (моделът не иска да сподели коя) ù е отказала участие заради цвета на кожата ù.

„Това е шокиращо за мен, но аз не се предавам”, коментира Кембъл.

Манекенката също така каза, че е решила да откаже участия в Парижката седмица на модата. Според нея много модни къщи не се придържат към политиката на етническо разнообразие. „Това е погрешно послание. Трябва да има расово разнообразие”, споделя Наоми.

Наоми Кембъл
Наоми Кембъл

В знак на потест срещу несправедливата система, преди шест години Кембъл започна кампанията Diversity Coalition. Целта ù е да увеличи присъствието на цветнокожи модели в модната индустрия. Към нея се присъединиха и съпругата на Дейвид Боуи – Иман, - и моделът Бетан Хардисън. Жените написаха писмо до ръководните органи на модния бизнес. Основната теза на писмото беше расовата дискриминация сред моделите. През следващите години броят на цветнокожите модели на седмиците на модата се увеличи с 40%.

Въпреки това Наоми казва, че това далеч не е достатъчно. Борбата срещу несправедливата система тепърва предстои. Следващата стъпка, казва тя, е да се изравнят хонорарите за бели и цветнокожи модели.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA