Киноуикенд с Толкин

Първият англоезичен филм на финския режисьор Доме Карукоски, снимал доста награждавано фестивално кино, е амбициозен и по американски привлекателен проект, съсредоточен върху гигантската фигура на Дж. Р. Р. Толкин, за да разкаже как един млад мъж с тежко детство пораства до нея.

С Никълъс Холт в главната роля (и малкия Хари Гилби преди това) вървим през живота на писателя от момента, в който остава сирак, през събуждането на неговия любознателен ум и създаването на литературно-артистичен кръг с приятели, към срещата му с любовта и накрая сблъсъка с войната, която опитва да му отнеме всичко това. Дали смъртта, религията и политическите конфликти, минирали пътя на Толкин, се отразяват по някакъв начин в книгите му? Той самият винаги е отричал, но и феновете му, и киното сякаш не искат да се примирят с това. Впрочем, наследниците му никога не са искали да съдействат за създаването на биографични филми за него и този също не ги печели на своя страна. Въпреки това, от екрана ще научите много действителни факти за писателя, но ще поемете и малко холивудски подправки, поръсени отгоре ту за драматичен, ту за хумористичен ефект.

Джон Роналд Руел Толкин е британски писател, смятан за основател на жанра „фентъзи” с романа си „Хобит"  и неговото продължение - трилогията „Властелинът на пръстените". В обемното му творчество се включват редица посмъртно публикувани книги за историята на измисления свят Средна земя, сред които най-известна е „Силмарилион”.

Филма може да гледате в "Cinema City Sofia", "Cinema City Paradise", "Arena The Mall", "Дом на киното", филмотечно кино "Одеон" и др.

Толкин

Толкин

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA