Мис Вирджиния, която счупи стереотипите

За частта от конкурса „Мис Вирджиния", в която по традиция участниците използват определеното време, за да покажат своите музикални или танцови способности, 24-годишната биохимичка Камил Шриер обаче счупи стереотипите с една съвсем различна идея. Тя демонстрира на сцената истинска наука. Тя пое риска да представи себе си в светлината на нейната професия и това ù се отблагодари - Шриер накрая спечели титлата „Мис Вирджиния 2019”.

Камил Шриер

Представянето на Шриер показа „каталитично разлагане на водороден пероксид" и химическата реакция, която се получава, когато водородният пероксид влезе в контакт с калиев йодид. Резултатът бе драматичен. При комбиниране на веществата, от стъклените чаши избухна цветни пяна и изуми и публиката, и съдиите. „Внимавайте – каза Шриер, - защото науката наистина е около нас.”

Какво означава голямата победа за Шриер? От една страна, това означава, че тя ще може да участва и на конкурса „Мис Америка” през септември. Но в по-голям мащаб, тя се надява, че нейният сценичен експеримент ще помогне да се промени възприятието за таланта, като се оспори и всеобщото схващане за кралиците на красотата. „Аз съм повече от мис Вирджиния”, каза Шриер в публично изявление. „Аз съм Мис Биохимик, Мис Системен биолог, Мис Бъдеще на фармацевтиката, която търси кариера във фармацевтичната индустрия. Сега беше моментът да създам нова концепция за таланта, като пренесох страстта си към STEM* на сцената. За мен талантът не е само страст, но и умение, което се усъвършенства през годините на учене.”


*(съкратено от Science – Technology – Engineering – Mathematics. Наука – Технология – Инженеринг - Математика)  е обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката. Комбинира различни методи за разглеждане и проучване на актуални теми.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA