В Холандия превърнаха над 300 спирки в екосистеми за пчели

Тъй като популациите на пчелите в света продължават да намаляват, една провинция в Холандия предприема стъпки, за да даде на тези толкова важни насекоми нови екосистеми. Превръщайки над 300 автобусни спирки в зелени площи, провинция Утрехт намира иновативни решения за това как да се балансира околната среда в градски условия. По този начин холандците дават положителен пример на останалия свят.

Утрехт е четвъртият по големина град в Холандия и е оборудвал своите автобусни спирки с покриви, покрити със зеленина, LED осветление и бамбукови пейки. Зелените покриви не само подпомагат биоразнообразието на града, като създават нов рай за различни видове пчели, но и съхраняват дъждовната вода и улавят финия прах. Зелените покриви се състоят основно от растения, които изискват малко поддръжка, но ще привлекат пчели и други насекоми със своите цветя.

Зелените автобусни спирки са само една от мерките, които Утрехт предприема за борба с измененията на климата. Общината също така обещава да има напълно въглеродно неутрален транспорт до 2028 г. и да въведе 55 електрически автобуса до края на 2019 г. Утрехт също така инвестира сериозно в ремонта на велоалеите и ще проведе иновационен експеримент през 2020 г. - слънчевите панели, монтирани по колоездачните пътеки, ще бъдат използвани за събиране на енергия, с цел да се види дали резултатите заслужават разширяване на програмата.

Всичко, което се случва в Утрехт, трябва да даде положителен пример и на други градове, за да започнат да мислят за това как могат да внедрят иновации в рамките на изградената среда. Градът също се надява, че гражданите ще се включат в извършването на промените. За тази цел, се осигурява финансиране за онези, които искат да превърнат покривите си в зелени площи - давайки още повече възможности на пчелите, които бръмчат наоколо.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA