Музеят „Гугенхайм" в Ню Йорк откри втора изложба на Мейпълторп

Ротими Фани-Кайоде, "Адебийи", около 1989 г.

Робърт Мейпълторп , "ГРЕЙС ДЖОНС", 1984 г.

Робърт Мейпълторп, Автопортрет, 1980 г.

Музеят „Гугенхайм”

Цялата 2019 година на музея „Гугенхайм” в Ню Йорк е посветена на Робърт Мейпълторп, който почина точно преди 30 години. Изложбата Hidden Tension: Mapplethorpe Today разкрива всичко, което този фотограф и художник е успял да промени в отношението на обществото към тялото, показва какво е работил по време на епохата на културните войни, как е разчупвал социалните предразсъдъци и е влиял на цели поколения. Експозицията е разделена на две действия: първата - с ранните полароиди, колажи, известни голи снимки, цветя, знаменитости и автопортрети - заема шест месеца - от януари до юли. През втората половина на 2019 г. в Гугенхайм ще бъдат изложени творби на Мейпълторп, негови съвременници и млади художници, на които той повлиял - от нигериеца Ротими Фани-Кайоде до американците Глен Лигон и Катрин Опи.

Ротими Фани-Кайоде, който се премести в Обединеното кралство в резултат на гражданската война в Нигерия през 80-те години на миналия век, подобно на Мейпълторп, изследваше тялото и собствената си идентичност и се чувстваше „различен", борейки се срещу расизма и хомофобията. В портретите си Фани-Кайоде показва какво е да бъдеш аутсайдер едновременно в Африка и на Запад. Концептуалистът Глен Лигон си присвоява изображения и текстове и ги превръща в творби, критикуващи същите проблеми. Няколко години след смъртта на Робърт Мейпълторп, този нюйоркски художник събира откъси от своята хомоеротична книга „Черната книга” (1986 г.), поставя ги в рамки и ги съпоставя с цитати на философи, активисти, куратори, историци, посетители на изложенията на Мейпълторп или просто хора, които среща в бара.

Тези и много други автори днес са представени във фотографската колекция на музея „Гугенхайм”, която води началото си от 1993 г. - с голям подарък от около двеста снимки и обекти, създадени от Мейпълторп. Можете да видите втората част на Hidden Tension: Mapplethorpe Today от 24 юли 2019 г. до 5 януари 2020 година.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA