Гръцки остров кани нови жители и предлага дом и месечна издръжка

Ако идеята да живеете на гръцки остров някога ви е харесвала, сега може би имате шанс да направите този ход. В стремежа си да подобри демографията, малкият остров Антикитера предлага невероятни стимули за семействата да станат негови жители. Това включва жилища, безплатна земя и месечна субсидия от €500 ($565) за първите три години от пребиваването.

Самият остров, който се намира близо до Крит, е около 8 квадратни мили (20 квадратни километра). Кристалните води около него и скалистият терен го правят истински скъпоценен камък далеч от туристическите тълпи, но с население от само 24 жители островът рискува да стане необитаем. Това предизвика местните жители, подкрепени от Православната църква, да направят това смело предложение. Макар и да звучи прекалено добре, за да е истина, инициативата вече привлече на Антикитера четири семейства от столицата Атина. Това накара училището да отвори отново – мястото, което поддържа морала на острова.

Antikythera

Засега Потамос е самотно село на острова. Намира се на пристанището, където има и фериботи, които за 2 часа стигат до Крит. Липсата на туризъм означава, че местният бизнес е от основно значение, за да се поддържа животът на острова занапред. Поради тази причина, хората с умения в строителството, печенето, земеделието и риболова са добре дошли като нови жители на острова. „Това са професии, за които можем да гарантираме достоен доход”, казва оглавяващият местния съвет Андреас Чарчалакис.

Семействата трябва да отговарят на определени изисквания, които местната власт и Православната църква, които спонсорират инициативата, са изложили подробно. Процесът на подбор е задълбочен и предимство се дава на гърците, но ако сте младо семейство, което търси промяна, няма причина да не кандидатствате. В края на краищата, може просто да изживеете живота си на остров, богат на история.

Този малък остров всъщност е дом на най-стария аналогов компютър в света - Antikythera Mechanism. Този невероятен артефакт, който датира отпреди 150 г. пр.н.е. и 100 г. пр. Хр., е имал различни функции. Освен че предсказва астрономическите движения, той може да се използва и за проследяване на четиригодишния цикъл на древните олимпийски игри.

Antikythera Mechanism
Antikythera Mechanism

Между идиличната обстановка и невероятната история, всеки, който търси спокоен живот за семейството си, ще пожелае сериозно да обмисли възможностите.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA