Аржентинец изрисува къщата на Никола Вапцаров

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 15 август 2019

31-годишният Франсиско Босолети се справя със задачата за общо пет дни, като работи по 12 часа дневно, без да обръща внимание дали вали или жегата е прекомерна. По думите на Катя Зографова - главен уредник на къщата-музей на поета Никола Вапцаров - стотици хора наблюдават работата на художника. Проектът е част от Urban Creautures – инициатива за градско изкуство, станала популярна например с образа на дядо Добри, изрисуван върху фасадата на софийски панелен блок.

Самият творец казва, че се е опитал да улови силните и слабите страни на поета – неговата смелост, но също и страховете му. Мащабната рисунка има вида на негатив. Стиховете, превърнали се във вдъхновение за Босолети, са повече от известни. За „Вяра” се казва, че е програмното стихотворение на Вапцаров. Включено е в единствената му стихосбирка „Моторни песни”, излязла през 1940 г. „Прощално” пък е едното от двете му предсмъртни стихотворения, написани през юли 1942 г.

Никола Вапцаров

Художникът е роден в едно малко аржентинско градче на име Армстронг. Завършва рисуване и започва работа в рекламна агенция. Призванието си обаче открива при едно пътуване до Лондон. Тогава Франсиско рисува всичко, което вижда, върху пликове, салфетки или парчета хартия. Хората го питат за тези дребни изрисувани късчета и така художникът решава да промени живота си.

Като уличен артист пътува до Барселона, Неапол или Белград, а сега с негова творба се гордее вече и столицата ни София.

Повече творби може да видите в Instagram профила на Босолети.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA