Кои кралици са с най-големи заплати и за какво ги харчат?

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 30 август 2019

Кои кралици харчат най-много за пазаруване и колко печелят съпрузите им? Разказваме ви откъде са доходите на кралските особи за частни джетове, скъпи курорти и уникални бижута.

1. Кралица Елизабет II (Великобритания)

През 2017 г. Елизабет II е с годишен доход от 88 милиона евро, което се превърна в истинска сензация сред феновете на кралското семейство. Астрономическата сума обаче е удвоена във връзка с реконструкцията на Бъкингамския дворец (ремонтите струват 380 милиона евро). Обърнете внимание, че днес заплатата от 170 милиона евро се изплаща от печалбите, получени от Crown Estate - доверителен фонд, който обслужва нуждите на Бъкингамския дворец и другите кралски недвижими имоти. Процент от печалбата отива за заплатата на кралицата. Crown Estate съществува благодарение на парите на британските данъкоплатци, а през последната година данъците са се увеличили със 70 цента. Освен споменатата сума, кралицата на Англия има и лично състояние, оценено на 450 милиона евро. То включва кралски имоти, бижута, както и голяма колекция от произведения на изкуството.

Елизабет II
Елизабет II

2. Княгиня Шарлен (Монако)

Въпреки баснословната заплата на съпруга ù принц Албер II, състояща се от парите на данъкоплатците (50 милиона евро) и собствени приходи (245 милиона евро), Шарлен получава сравнително по-малка сума. Според данни, получени от изданието People, издръжката на княгинята струва 45 милиона евро. Кралските експерти отбелязват също, че благодарение на предприемаческата дейност в областта на модата и парфюмерията, както и на снимките и приходите от недвижими имоти, общият доход на русата красавица е 145 милиона евро годишно.

Княгиня Шарлен
Княгиня Шарлен

3. Кралица Летисия (Испания)

Като се имат предвид данните за 2018 г., модната и стилна кралица Летисия получава 133 530 евро годишно, а доходът на съпруга ù Филип е 242 769 евро. Обърнете внимание, че общият бюджет на Кралския дом е почти 8 милиона евро. Почти половината от тази сума отива за разходи за персонал - 3,84 милиона евро, оперативните разходи възлизат на 2,78 милиона, инвестициите - 477 хиляди евро, а 112 хиляди евро са заделени за фонда за извънредни ситуации. Според експерти, луксозният гардероб на Летисия се отнася към текущите разходи, а годишно кралицата купува вещи на стойност над 60 000.

Кралица Летисия
Кралица Летисия

4. Кралица Рания (Йордания)

Иконата на стила на Изтока и музата на жените от арабските страни през 2018 г. е похарчила 325 000 евро за гардероба си за сметка на данъкоплатците, което се счита за най-голямата сума, похарчена за пазаруване сред монарсите. Кралица Рания е закупила 191 нови артикула на приблизителна цена от 1 700 евро за брой. Известно е, че съпругът на кралица Рания има приходи от около 750 милиона долара годишно от акции и инвестиции, включително футболен отбор, собствена марка водка, ресторанти и тематичния парк Star Trek. Йорданското кралско семейство е конституционна монархия, така че се финансира от правителството и от средствата на данъкоплатците.

Кралица Рания
Кралица Рания

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA