„Еуфория"-та свърши, а сега накъде?

Наталия Александрова
Наталия Александрова 09 септември 2019

Никой в телевизионните среди не беше толкова смел, че да очаква тийн драмата „Еуфория" на HBO да измести от сърцата на милионите зрители по света тоталния фаворит „Малки големи лъжи", но чудото се случи и изненада всички по веригата. След края на първия сезон, който тотално промени представите за традиционната телевизионна интрига в рамките на осем епизода, HBO и създателят на сериала Сам Левинсън подготвят очаквано и жадувано от аудиторията продължение. Каква е тайната съставка на сагата, която превзе ефира с щурм, готически грим, силно кинематографично присъствие и сюжет, който напомня несръчен, но завладяващ микс от любимите филми на някои американски гимназист.

euphoria 3

Силно се усеща влиянието на Куентин Тарантино и Дейвид Линч, както и заемки от легендите Браян де Палма, Оливър Стоун, че дори и Бари Левинсън. Споменаването на името на режисьора, който разплака света, с „Рейнман" и „Добро утро, Виетнам" не е случайно, защото Бари Левинсън е баща на двигателят на „Еуфория" – Сам Левинсън. Всъщност, сюжетът и преплитащите се истории в телевизионната драма са отражение на спомените на Сам от времето, прекарано в клиники за лечение на тежка наркомания. 14 години от живота на Сам Левинсън са преминали в опити да избяга от капана на тежките наркотици и екипът от сценаристи, с които работи върху осемте епизода на сериала са категорични, че всеки един от героите му носи следите на тази борба.

euphoria

„Не мислете, че съм от хората, които хленчат или се оплакват. Напротив, всичко, което се случи в живота ми досега, се случва с мое съгласие. Не съм жертва на алчни дилъри, аз просто влязох в този свят, хареса ми и останах там до мига, в който се срещнах поне два пъти със смъртта!", коментира в интервю за Hollywood Reporter Сам. Той е нещо като гуру за всички хора от екипа – сценаристи, актьори, гримьори, дизайнери по костюмите. Рядка пленителна личност, която не се страхува да изнесе на светло детайли от отчаяните си битки с наркотиците – ад, през който преминава и главната героиня на сагата – Ру. Ролята е поверена на талантливата Зендая, която всички в екипа наричат за кратко Z. „Тя е от актрисите, с които се работи лесно и с малко думи. Героинята й е сложен и противоречив образ, който минава през много перипетии и донякъде наистина е отражение на по-добрата версия на всичко, което се случи с мен. Но Z добави към Ру и нещо от себе си – тази невероятна комбинация от крехкост и сила, уязвимост и твърдост, увереност и слабост – всичко онова, което съществува във всички нас, двете страни на едно и също нещо – нас, самите!", допълва Сам Левинсън и признава, че Ру оцелява и ще живее и във втори сезон на сериала.

Euphoria

След сензационния успех на първия сезон на „Еуфория", който се оказа сред любимите сериали и на Леонардо ди Каприо, екипът започва трескаво работа върху продължението му. Там ще са голяма част от старите герои, но ще се появят и нови персонажи, обещава Левинсън. Това, на което няма да изневери и в този сезон е да превърта очакванията, обратите и търпението на зрителите. „Искам да останете с усещането, че сте в един голям нощен клуб, в който всичко онова, което знаете за живота, не важи. Това е паралелната реалност, за която говорят всички, но срещат малцина. Ето сега – ви давам този шанс, влезте в своята паралелна реалност – без страх, такива, каквито сте!"

Текст: Тита Найденова

Фотография: PR

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA