На пистата: жена от Саудитска Арабия

Наталия Александрова
Наталия Александрова 24 септември 2019

Рийма Джуфали е първата жена от Саудитското кралство, която се състезава в британския шампионат на F4. Това се случва само година след като на жените в мюсюлманската държава беше разрешено да управляват автомобил.
Рийма е единственото момиче в отбора на Саудитска Арабия и смята, че той е имал нужда от такава една...подправка. И е щастлива, че момчетата я приемат без никакви резерви. Запитана как са реагирали на нейната поява в първия момент, тя отвръща: „Беше интересно. Някои от тях ме познаваха, знаеха как карам и какво да очакват от мен. Чудесно е, че счупихме бариерите. И мисля, че някои вече се страхуват от мен, а това ми харесва."Джуфали си дава ясна сметка, че е в началото на нов път, отворен пред жените в арабския свят – да поемат нови предизвикателства и роли, за които досега само са мечтали.  „Беше време в Саудитска Арабия да се случи нещо толкова добро, което аз мога да представям пред целия свят. Имам подкрепата на моите приятели, семейство и хора, които дори не познавам.
Рийма влиза в света на автомобилните състезания на сравнително късна възраст – 27 години. И в действителност не е единственото дръзко момиче от своята страна, която се осмелява да се пусне по пистата – миналия декември 19-годишната Рийм Ал Абуд направи няколко тестови обиколки преди началото на състезанието от Формула Е съвсем близо до Рияд, а Асийл Ал Хамад подкара Renault F1 преди началото на Голямата награда на Франция, проведена в същия ден през юни 2018, когато бе отменена забраната за шофиране на жени в Кралството. Джуфали е финансист по професия, завършила е висшето си образование в САЩ. „Докато следвах там, си направих подарък – тридневен курс по управление на болид. Това ми отвори очите, накара ме да мечтая." – разказва тя. Споделя, че от малка се интересува от коли,  очарована е от мотоциклетите и следи внимателно Формула 1. Сигурно това я е запалило по състезанията на писта, тъй като в родината й е много по-популярен оф роудът. Нейните идоли са Хамилтън и Аертон Сена. Но истинското вдъхновение да започне състезателна кариера идва от британката Сузи Улф, която среща на пистата в Абу Даби през 2017 г.

сауди

Въпреки съпротивата на своето семейство, Рийма прекратява кариерата си в Лондон, за да влезе в света на високите скорости. Първите си обиколки прави миналия октомври зад волана на автомобил Toyota GT86 в надпреварата TRD 86 Cup в пистата Yas Marina на Абу Даби. Там тя печели и първия си трофей през декември миналата година. Състезава се в индийския шампионат MRF Challenge. Сега Джуфали се присъедини към Double R Racing, за да подложи на тест уменията си в шампионата на Великобритания, който стартира в Brands Hatch на 6-7 април и ще приключи на 12-13 октомври.
сауди

На първата гонка в Лондон финишира последна, но на следващия ден подобри представянето си с 9-то място в първото състезание за деня и 11-то място във второто.„Дойдох с определени цели и успях да ги постигна, затова съм много щастлива. Завърших всичките три състезания и дори спечелих няколко точки. ” сподели пред медиите Джуфали.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA