Мирей Матийо за първи път ще пее в България!

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 17 октомври 2019

Една от иконите на френската музика - Мирей Матийо - ще изнесе концерт за първи път у нас на 10 април 2020 г. Дебютното гостуване на легендата на френския шансон ще бъде в зала 1 на НДК. Събитието ще бъде едно от малкото участия на звездата извън Франция, уточняват организаторите от ‚Арт Б".

„Врабчето от Авиньон", както наричат прекрасната Матийо, е изпяла над 1200 песни на осем езика и е продала над 200 милиона албума. През годините изпълнява дуети с Шарл Азнавур, Клод Франсоа, Джони Холидей, Пол Анка, Силви Вартан и Хулио Иглесиас. Често е сравнявана и с Едит Пиаф.

Родена е на 22 юли 1946 г. От началото на кариерата си през 1965 г., Мирей Матийо не е преставала да твори.

„В песните си винаги пея за любов, това е начинът по който се изразявам", споделя певицата.

Излизала е пред буквално всякакъв тип публика, в почти всички държави по света. Обичана е еднакво както от обикновените хора, така и от големите световни лидери и шоу звезди. Приветствана е от държавни глави и е обиколила всички континенти.

„На сцената тя се чувства у дома, там намира своя духовен мир", разказва за нея мениджърът ù Джони Старк и добавя: „Такава е Мирей - сърце, което пее, сърце, което плаче, но преди всичко едно сърце, което обича".

През 2018 г., след 13 години затишие, Мирей Матийо издава албума Mes Classiques („Моите класики"), в който отдава почит на любимите си творби от света на класическата музика и посвещава на паметта на покойната си майка. За албума Матийо записва 18 песни на седем езика - френски, английски, немски, испански, италиански, руски и латински. Има творби от Верди, Моцарт, Офенбах, Хендел, Чайковски, Шуберт Брамс, Форе, както и на испанския композитор и китарист Франциско Тарега.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA