Потвърдено! Уитни Хюстън е имала любовна връзка с жена

Силвия Канин
Силвия Канин 07 ноември 2019

Близката приятелка и асистентка на легендарната Уитни Хюстън за първи път проговаря за техните любовни отношения в първата си книга A Song For You: My Life with Whitney Houston. Робин Крауфорд споделя в интервю пред NBC: "Приятелството ни беше много дълбоко. В началото беше физическо. Случи се още първото лято след нашето запознанство. Тогава устните ни се докоснаха. Не беше планирано. Просто се случи. Не дълго след това прекарахме и първата си нощ заедно. Това ни сближи много."
Асистентката и приятелка на Уитни винаги е присъствала във всичи документални филми за иконата. В тях тя е представяна като възможна любовница на певицата, най-добрата й приятелка, асистентката й, жената, която мразила Боби Браун и която той също не понасял, защото трябвало да дели Уитни с нея. 
Истината явно се намира между кориците на A Song For You: My Life with Whitney Houston.

whitney

Ако и вие сте от феновете на уникалната изпълнителка ви предлагаме да прочетете един текст, който публикувахме в GRAZIA точно около излизането на документалната продукция „Уитни Хюстън – мога ли да бъда себе си", която още с премиерата си на филмовия фестивал TRIBECA в ню Йорк събра противоречиви мнения и оценки...
100 минути екранно време, в което режисьорите на филма Ник  Румфийлд и Руди Долезал се опитват да намерят отговор на въпроса коя е Уитни Хюстън и защо се стигна до трагичния финал – настъпилата смърт чрез удавяне във ваната на хотелска стая след злоупотреба с алкохол, успокоителни хапчета и наркотици. Любимката на Робърт де Ниро, еротичният блян на Серж Генсбург и звездата от филма „Бодигард" оживява в серия от документални кадри, които показват части от последното й турне, лични моменти от семейния живот с тогавашния й съпруг Боби Браун и много интервюта с хора от близкото обкръжение на певицата. Продукцията проследява първите стъпки на Уитни в пеенето с дебюта й на сцената на църквата заедно с хора, който дирижира майка й Сиси Хюстън. Отношенията между майка и дъщеря се разплитат по време на цялото филмово повествование, от което става ясно, че малката Уитни е била любимка на баща си, докато майка й Сиси била строга с нея и по някакъв особен начин е проектирала върху дъщеря си собствените си мечти и планове за голяма кариера в музикалната индустрия. Неочаквано бързият успех, който Уитни постига, след като подписва договор с продуцента Клайв Дейвис, я превръща не само в любимка на публиката, но и във финансова подкрепа на цялото семейство Хюстън. Протежето на Клайв Дейвис, както я нарича чернокожата публика, която я отхвърля заради подозренията, че Дейвис е създал музикален продукт, който да се харесва на всички, но е заличил корените й, се сблъсква с двете лица на славата. От една страна, се радва на голям интерес от страна на медиите, адмирации от страна на голяма част от публиката, но и често е посрещана с освиркване от чернокожите американци, които не могат да й простят факта, че заради подписания договор с Дейвис записва песни, които са дистанцирани от истинската й природа – на силна афроамериканска жена.
whitney

Голяма подкрепа в живота й в този момент й дава близката й приятелка от детските години – Робин Крофорд, която Уитни наема за своя личен асистент и която е неотлъчно до нея през годините. Заради близката им връзка и появи заедно в един момент в медиите излизат спекулации за интимния характер на отношенията им. В интервю за продукцията, асистент на Клайв Дейвис по това време си спомня, че в няколко радиопре давания се обаждали хора, които в ефир по време на гостуване на Уитни Хюстън задавали въпроса – „Ти гей ли си и какви са отношенията ти с Робин?" Близката приятелка на певицата остава до нея до 1999-а и напуска изненадващо екипа след поредния скандал с тогавашния съпруг на Уитни – Боби Браун, с когото поддържа изключително нажежени отношения. От интервютата с хора от близкотообкръжение на певицата става ясно, че конкуренция за вниманието и обичта на Уитни е имало винаги между съпруга Боби и приятелката Робин. Асистентка на певицата признава, че раздялата с Робин се отразила пагубно на Уитни, която загубила не само  динствения човек, на когото имала голямо доверие, но и един от малкото хора в екипа й, който винаги й казвал онова, което мисли, а не това, което тя иска да чуе. Скоро след напускането на Робин Уитни Хюстън се отдава на наркотиците и алкохола заедно със съпруга си Боби. Въпреки враждата с Робин, след трагичната смърт на Уитни, в телевизионно интервю рапърътзаявява: „Вярвам, че животът на Уитни би преминал по различен начин, ако Робин бе останала с нея. Сигурен съм, че ако Робин беше с нея, тя нямаше да напусне този свят толкова рано!" В същото време обаче, в интервю пред Опра Уинфри, майка й, певицата Сиси Хюстън, отговаря на въпроса на Опра – „Щеше ли да е ви е неприятно, ако откриехте, че вашата дъщеря Уитни е гей?".  "Aбсолютно", е отговорът на Сиси, която в друго интервю категорично заявява, че „Уитни е толкова добра певица, защото съм я учила да бъде такава". Неизменно се усеща конкуренцията между майка и дъщеря в професионален план и тоталната липса на близост и обич между тях. Колкото повече се катери нагоре по стълбицата на успеха, толкова по-устремено Уитни губи сигурна почва под краката си. Дори голямата подкрепа в живота й – баща й изненадващо се обръща срещу нея, когато четири години преди смъртта й завежда дело срещу нея с искане за 4 милиона долара, които уж певицата му дължи заради инвестицията на време и контакти, които направил за кариерата й.
whtney

Сривовете в личен план са един след друг – най-добрата й приятелка Робин я напуска, майка й само критикува неуспеха на личния й живот, а баща й й забива нож в гърба със съдебното дело. Болезненото спускане на Уитни по спиралата на живота вече е започнало и не обещава нищо хубаво. Дори успехът на филма „Бодигард" не може да заличи горчивите моменти в интимен план. Светлина в тунела е бременността й с Боби Кристина. На снимачната площадка на клипа към хита от любовната драма „Бодигард" – I Will Always Love You, Уитни е бременна в четвърти месец, но не е уверена, че Боби Браун е мъжът на живота й. Опасенията й се оказват истина. Боби й изневерява често, държи се агресивно, а според интервю на асистент на певицата до голяма степен е ревнив по отношение на успехите на Уитни. Много скоро бракът им преминава през сериозни изпитания, за да завърши с развод и с дълъг престой в клиника за лечение на алкохолизъм и пристрастяване към наркотици. Певицата е твърдо решена, най-вече заради бъдещето на дъщеря си Боби Кристина,да се откаже от тъмните си страсти и според терапевт, който следи процеса на излекуване, е напът да успее. Докато не се появява нов удар – Боби Браун обявява годежа си и напълно разбива сърцето на Уитни, която вярва, че е голямата му любов. Сривът я връща отново в обятията на дрогата, а честата употреба на алкохол започва да влияе лошо на качествата на гласа й. Бодигардът й по онова време Дейвид Робъртс пише дълго писмо с опасения, че „нещо лошо ще се случи с Уитни, ако не се спре зависимостта й от наркотиците”, до семейство Хюстън, но викът му за помощ е причина само за неговото освобождаване. Единственото, от което сякаш се интересува фамилията Хюстън, е да не спира захранването на банковите им сметки. Тоталната безотговорност, която проявяват по отношение на спускането в бездната на алкохола и наркотиците на Уитни, е осъдителна и е причина за много от последвалите провали в личния и в професионалния й живот. Гласът на Уитни няма нищо общо с онзи от началото на кариерата й, певицата едва успява да прикрие проблемите, за да продължи с активната си дейност на певица и да изкарва добри пари – за себе си и семейството си. Много скоро обаче почитателите й започват да забелязват фалшивите ноти, промени в гласа и сценичното й поведение.
Певицата се нуждае отчаяно от помощ и подкрепа, но не я получава отникъде и се впуска активно в нощен живот и романтична афера с малкия брат на певицата Бранди - амбициозен рапър, който винаги е имал усещане, че се движи в сянката на Боби Браун. Затова, когато започва да излиза с Уитни Хюстън, арогантно му звъни и обявява, че „спя с жената ти". В заснето видео в нощен бар няколко дни преди смъртта на певицата Уитни е напът да се сбие с жена, която подозира за интимна връзка с настоящия й приятел. Изглежда унила, подута и дълбоко нещастна. Финалът е сякаш предизвестен. Певицата се чувства самотна и предадена от най-близките си хора. Тъжен и горчив край за жената, която наричат „ангела в музикалната индустрия".


Текст: Тита Найденова
Фотография: Profimedia

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA