Коледата е възможна

За съжаление обаче в премиерния филм „Последна Коледа" освен усещането за любимия празник, покрай многобройните играчки, украси и прекрасната усмивка на актрисата Емилия Кларк, нищо друго не е на мястото си. Очаквахме този филм с огромен интерес, заради новината, че е вдъхновен от прочутата коледна песен на покойния Джордж Майкъл, дал благословията си за използването на още много негови песни. Другият ни силен коз беше присъствието на любимата ни Ема Томпсън като продуцент и сценарист, но уви не е доказано, че добрите актьори правят добри сценарии, както не се е случвало много често и обратното – добрите сценаристи да правят добри роли, въпреки че в това отношение Уди Алън е изключителен пример.

коледа

Защото обаче сме свикнали, че по Коледа се случват чудеса, и най-често те се проявяват на големия и малкия екран, ще обърнем внимание на добрите съставки от последното приключение на американския режисьор Пол Фийг, които не трябва да останат незабелязани. Какво е Коледа без подобаваща филмова авантюра? Помним и най-добрите образци в жанра, сред които „Наистина любов", „Ваканция", „Сам вкъщи", „Чудото на 34-а улица" и определено един от фаворитите ни „Камъкът на раздора", събрал Сара Джесика Паркър с Даян Кийтън и Рейчъл Макадамс.

коледа

Джордж Майкъл – обещание за чудеса

Ако филмът като цяло буксува и не създава предпоставка да го помните дълго време след прожекцията, в саундтрака към продукцията настроението е като светеща коледна звезда. Най-големите и добри хитове на Джордж Майкъл ще ви върнат вярата в коледните чудеса, ако Емилия Кларк и Ема Томпсън не са успели. Истината е, че улисани в политически коректни ситуации, сцени и диалози, актрисите буквално се лутат в търсене на пътечка към своите героини си.

коледа

Госпожица слънчице Емилия Кларк

Ако има някой, който избутва невидимата шейна на дядо Коледа да края на леко скучноватата история, то това е крехката 33-годишна актриса, позната предимно като Денерис Таргариен от „Игра на тронове". Такава е героинята й Кейт, кратката версия на Катерина – името и миналото на имигрант от Сърбия, което се опитва да забрави и пренебрегва през целия филм. С мечти за артистична кариера, Кейт се класира само до ролята на джудже в магазина за коледна украса на китайка с ексцентричното име Санта. Емилия Кларк определено е спасителният пояс на „Последна Коледа" и може би единствената причина да гледате филма.

Текст: Тита Найденова

Фотография: Форум Филм, Profimedia

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA