"Жокера" с 11 номинации за Оскар, ето и останалите претенденти

Честно казано, няма големи изненади. Може би само липсата на Джей Ло...

Димитър Андонов
Димитър Андонов 14 януари 2020

Преди месец се опитахме да направим класация с големите фаворити на публиката, за които бяхме сигурни, че ще получат номинация за „Оскар". Вчера филмовата академия на САЩ представи официалните номинации и съвсем очаквано, „Жокера", който може да се похвали с реализирани над 1 милиард долара в международния боксофис, оглавява списъка с общо 11 номинации. Продукцията с участието на Хоакин Финикс ще се състезава за приз в категориите за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър сценарий и най-добър актьор в главна роля. На второ място с по 10 номинации се нареждат "Ирландецът" на Мартин Скорсезе, "Имало едно време в Холивуд" на Куентин Тарантино и "1917" на Сам Мендес, като всички те ще се борят за статуетките за най-добър филм и най-добър режисьор.

Грета Гъруиг, която изрази разочарованието си от това, че не получи нито една номинация в надпреварата за „Златен глобус", ще има възможността да грабне приза за най-добър адаптиран сценарий, но лентата „Малки жени" не е сред потенциалните фаворити за любим филм на публиката. За съжаление, с номинация в категорията за най-добър режисьор, се размина и съпругът на режисьорката - Ноа Баумбах, който стои зад хита "Marriage Story" със Скарлет Йохансон и Адам Драйвър. По шест номинации в професионалното си портфолио получават "Паразит" и "Джоджо Заека".

00

Носителят на отличието за главна мъжка роля ще бъде избран измежду Антонио Бандерас ("Болка и величие"), Леонардо ди Каприо ("Имало едно време в Холивуд"), Адам Драйвър („Marriage Story"), Джонатан Прайс ("The Two Popes") и Хоакин Финикс („Жокера"), а претендентите сред дамите са Синтия Ериво ("Harriet"), Скарлет Йохансон ("Marriage Story"), Сърша Ронан ("Малки Жени"), Шарлийз Терон ("Бомба със закъснител") и Рене Зелуегър („Джуди"). С редките две номинации в актьорските категории е Скарлет Йохансон - тя е една от 12-те звезди, които могат да отбележат подобно постижение в историята на награждаването.

Не можем да скрием разочарованието си от факта, че сред номинираните в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля, липсва името на категоричната фаворитка през изминалия сезон - Дженифър Лопес, която отвя всички с изпълнението си в  "Да свалиш Уолстрийт". 92-рата церемония по връчването на наградите ще се проведе на 9 февруари в театър "Долби", Лос Анджелис, а за втора поредна година Оскарите ще преминат и без участието на водещ.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA