Харви Уайнстийн е виновен, продуцентът - хоспитализиран часове след присъдата си

Холивудският продуцент, който се превърна в олицетворение на движението #MeToo, най-накрая бе признат за виновен.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 25 февруари 2020

През последните няколко години рядко минаваше холивудско събитие, в което по даден повод да не се спомене движението Time’s Up, придружено от хаштага #MeToo. Стотици актриси се изправиха срещу мъжете, използвали ги сексуално и ето, че опозореният холивудски продуцент Харви Уайнстийн, който се превърна в емблема на процеса, най-накрая бе признат за виновен.

Съдебните заседатели в Ню Йорк осъдиха Уайнстийн за изнасилване трета степен спрямо Джесика Ман - свидетелка по делото, чието име стана ясно едва в началото на тази година. Другото обвинение е за престъпно сексуално деяние в първа степен срещу бившата му асистенка Мими Хейли. Продуцентът бе оправдан по две други обвинения за сексуални посегателства, които можеха да му осигурят доживотна присъда, но засега той е изправен пред 25 години лишаване от свобода.

7491603

Кръстоносният поход срещу сексуалното насилие, който се разпали след разследванията, публикувани в The New York Times и The New Yorker, очевидно върви към своя край. Гуинет Полтроу бе от първите звезди, които коментираха своето преживяване. "Бях дете, бях вкаменена. Мислех, че ще ме уволни", споделя Полтроу за спомените си с Уайнстийн.

Само няколко часа след като получава присъдата, по време на ескорта си до известния затвор „Райкърс Айлънд", Уайнстийн е усетил болка в гърдите, което е наложило той да бъде хоспитализиран. Продуцентът е бил отведен в болница „Белвю" в Ню Йорк, където има строг затворнически надзор за обвиняемите. Присъствали на съдебния процес коментират, че когато е чул съдбата си, Харви е започнал леко да се люлее. Предстои да видим как ще се развие цялата ситуация, а отзвукът в социалните мрежи, можете да проследите и сами.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA