Писмо на Бил Гейтс: на какво ни учи коронавирусът

Люба Вангелова
Люба Вангелова 24 март 2020

Американският бизнесмен и филантроп Бил Гейтс публикува отворено писмо, в което споделя мислите си за това на какво ни учи настоящата епидемия. Според Гейтс за всяко събитие „има духовна причина, независимо дали приемаме събитието като добро или лошо". Писмото му се състои от 14 параграфа, в които той изброява нещата, за които вирусът ни напомня. Ето основните точки.

„Напомня ни, че всички сме равни, независимо от нашата култура, религия, професия, финансово положение и колко сме известни. Тази болест ни третира като равни – вероятно трябва да бъдем точно такива. Ако не ми вярвате, попитайте Том Ханкс."

„Коронавирусът ни напомня, че всички сме свързани и че това, което засяга един човек, засяга всички ни. Напомня ни за фалшивите граници, които изграждаме, които нямат стойност, тъй като вирусът не се нуждае от паспорт. Той ни напомня, потискайки ни за кратко, за угнетеността по света, за хората, които прекарват целия си живот по този начин."  

„Напомня ни колко ценно е здравето ни и как го пренебрегваме, когато ядем лошо приготвена и бедна на хранителни вещества храна, когато пием замърсена с химикали вода. Грижата за здравето ни е пренебрегната."

„Вирусът ни напомня, че животът е кратък и кое е най-важното в него – да си помагаме един на друг, особено на възрастните. Целта на живота ни не е да си купуваме тоалетна хартия."

„Напомня ни колко материалистично е станало обществото ни и как само в трудни моменти осъзнаваме, че имаме нужда от най-важните неща (храна, вода, лекарства), а не от лукса, който често незаслужено ценим."

„Напомня ни колко са важни семейството и домът, и колко ги пренебрегваме. Вирусът ни накара да се завърнем в домовете си и да създадем истински уют в тях, да закрепим семейните си отношения."

„Напомня ни, че можем да бъдем търпеливи или паникьосани. Можем или да разберем, че подобна ситуация се е повтаряла в течение на историята много пъти, и да я преживеем. Или можем да изпаднем в паника и да я възприемем като края на света, и в резултат на това да си причииняваме един на друг повече вреда, отколкото полза."

Бил Гейтс с отворено писмо за поуките от коронавируса

„Напомня ни, че Земята е болна. Че трябва да следим нивото на обезлесяването й, което се движи със скорост, по-бясна от тази на изчерпването на тоалетната хартия от магазините. Разболяваме се, защото нашият дом – Земята – е болен."

„Напомня ни, че след всички трудности, настъпва облекчение. Животът е цикличен и това е просто един етап от големия цикъл. Няма нужда от паника, защото и това ще мине."

„Докато много приемат короноавируса COVID-19 за голяма бедстиве, аз го приемам като „велик коректор" Той ни е изпратен да ни напомни важни уроци, които изглежда сме забравили. От нас зависи дали ще ги научим."

Пълното писмо може да прочетете в Instagram на Наоми Кембъл.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA