Грета Тунберг получи награда от 1 милион евро

Младата климатична активистка получава престижния приз на португалската фондация  "Гулбенкян", както и 1 милион евро.

Грета Тунберг е получила специална награда за хуманност от португалската фондация "Гулбенкян", която върви ръка за ръка със сумата от 1 милион евро. 17-годишната климатична активистка получава престижния приз именно за борбата си с изменението на климата и екологичната криза в световен мащаб.

Тунберг изказа своята благодарност в Twitter. "Това означава много за мен и се надявам, че ще ми помогне да направя повече добро в света", споделя тя във видео, публикувано в нейния официален акаунт.

Грета е първият човек, получил наградата, а ръководителят на комисията, която гласува финалния резултат, споделя, че голяма част от членовете на журито са решили да подкрепят изцяло нея. Младата сензация обяви, че ще дари паричната част от наградата на различни организации и проекти, работещи срещу изменението на климата и екологичната деградация.

100 000 евро ще бъдат дарени на SOS Amazonia - кампания, водена от Fridays For Future Brazil за борбата с коронавируса в района на Амазония, а друга голяма част от парите ще отиде при кампании срещу умишленото унищожаване на околната среда.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA