Том Форд спасява океаните... с нов часовник

"Според мен етичният лукс е НАЙ-големият лукс от всички възможни", споделя американският дизайнер.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 20 ноември 2020

Живеем в условия на пандемия, но проблемите в природата не остават на заден план. Точно поради тази причина още днес Том Форд обявява война на пластмасата в океаните. Дизайнерът пуска на пазара нов часовник, изработен от 100% намерена в океана пластмаса и обяви учредяването на награда за иновации, която ще награди с 1 милион долара човека, открил устойчива алтернатива на тънкослойната пластмаса.

Изцяло черният часовник Ocean Plastic Timepiece е част от колекцията часовници N.002, състояща се от вечни модели с отличителен, изчистен циферблат, елегантни линии и луксозна каишка. Точно те са изработени от 100% океанска пластмаса, която доставчиците събират от океани, брегови линии и неконтролирани депа. 

Творческият екип на компанията признава, че всеки аспект от производството на часовника е бил обмислен до последния детайл. Опаковката му е напълно рециклируема, а цялостният производствен процес е с минимален въглероден отпечатък, тъй като са използвани превози и смеси, захранвани главно от слънчева енергия.

Въпреки че на пръв поглед часовникът е малка част от всички елементи на бранда, проектът има голямо въздействие. "Според мен етичният лукс е НАЙ-големият лукс от всички възможни. Клиентът на Том Форд е изтънчен, с повишено осъзнаване на проблемите, пред които е изправена нашата планета, и отговорността, която имаме да я защитим. Устойчивостта е ключов въпрос в живота ни в момента", споделя дизайнерът в официално изявление.

Производството на други часовници от рециклирана пластмаса ще спести на океана по 35 пластмасови бутилки, което означава, че 1000 такива ще намалят отпадъците във водата с над 200 килограма. Специалният конкурс на дизайнера ще продължи пет години, които според него са напълно достатъчни за провеждането на проучвания, а достойният заместител на пластмасата се очаква на пазара до 2025 г.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA