6 февруари: Най-специалният ден за кралица Елизабет II

Днес се навършват 69 години от заветния момент, в който Елизабет II се качва на престола на монархията.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 06 февруари 2021

На 6 февруари 1952 г. Елизабет II и съпругът ѝ Филип се завръщат от обиколка в Нова Зеландия, за да разберат, че крал Джордж VI е починал. Това е означавало само едно - готова или не, наследницата на престола поема най-важната роля в една от могъщите световни монархии.

Макар официалната коронация да се случва чак на 2 юни 1953 г., младата Елизабет веднага приема с широко отворени ръце задълженията си и става държавен глава, върховен управител на английската църква и главнокомандващ британските въоръжени сили. Тогава тя споделя, че превръщането на империята в общност е "изгодна и цивилизована метаморфоза", която тя изпълнява успешно вече 69 години.

И макар неотдавна в публичното пространство да се появиха слухове, че тя е готова да се оттегли и предаде най-важната роля на сина си, вътрешен човек от персонала на двореца Уиндзор потвърждава, че тя все още е в отлично състояние и не планира абдикация.

За да отбележим този специален за световната история ден, в галерията по-горе ще откриете над 30 момента от живота на кралица Елизабет II, големия ден през 53-та и всичко, довело до него.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA