Полет в Изкуството 2022: Церемонията и победителите

Емона Георгиева спечели наградата на фондация "Стоян Камбарев", а кинорежисьорът Орлин Менкаджиев грабна приза за Кино 355.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 29 април 2022

Изумителната балерина Емона Георгиева е големият победител от 13-ата Официална Церемония по връчването на вече култовите награди на Фондация "Стоян Камбарев".

Точно тя спечели Наградата за Полет в Изкуството, както и прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов, заедно с паричен приз от 3000 лв. Приемайки наградата лично от президента Петър Стоянов, Емона сподели през сълзи: "Изключително развълнувана съм и искам да благодаря на моето семейство и на всички мои учители!"

полет в изкуството

22-годишният кино режисьор Орлин Менкаджиев грабна другия голям приз на Фондацията - НАГРАДАТА ЗА КИНО 355. Неговата 5-минутна лента "Старецът на телефона", с участието на Стефан Мавродиев, му донесе красивата статуетка и 10 000 лв. за следващата му режисьорска работа, след като спечели вота на публиката със 116 гласа. Легендарният британски боксьор, актьор и продуцент Гари Стреч прекоси целия свят, за да връчи престижния приз.

Специално от Лондон, за да връчат изненадваща награда на своя фаворит, пристигнаха известният продуцент Кърсти Бел и хитовият британски режисьор Бен Чарлз Едуардс от Goldfinch Entertainment UK - една от най-големите продуцентски, финансови и дистрибуторски филмови компании за независимо кино в Европа. Техният избор бе петминутната лента на Антоний Христов – "Бълха" и възможност за креативно менторство по следващия сценарий на младия режисьор.

полет в изкуството

Филмите на другите двама финалисти в конкурса също спечелиха верни фенове. Талантът на младите филммейкъри бе оценен и от холивудския продуцент Фил Рот, а председателят на международното жури на НАГРАДА ЗА КИНО 355 Фабиан Гамсия ще се срещне с тях, за да ги консултира лично по отношение на фестивалната стратегия на филмите и бъдещата им кариера.

Деси Тенекеджиева и нейният екип създадоха фантастичен и емоционален спектакъл, в който всеки един от младите творци излезе победител, защото спечели много специални награди под формата на бъдещи арт проекти - филми, спектакли, изложби, концерти. Това е и най-важната мисия на Фондацията, която не раздава само статуетки и чекове, а продуцира конкретни творчески проекти на всяко едно от откритията си, давайки мощен тласък на професионалното им развитие.

полет в изкуството

Визуалният артист Александър Лазарков заслужи няколко специални приза. Той бе удостоен с възможността да направи собствена изложба в Уникредит студио – пространство за съвременно изкуство, връчена му от Цветанка Минчева. Специална награда му бе връчена и от инж. Стефан Шулц - 1500 лв.  и възможността за създаване на авторска светлинна колекция. Спазвайки традицията, известният колекционер и меценат Николай Неделчев ще финансира осъществяването на избран от Лазарков арт проект с 3000 лв. Той получи още 500 лв. финансов бонус от Фондацията, а плакетът му бе връчен от Росен Плевнелиев и очарователната Деси Банова.

полет в изкуството

Изящната балерина Емона Георгиева бе удостоена с приз в своята категория, минути след вълнуващото ѝ изпълнение на сцената на Joy Station. Специалният плакет тя получи от един от създателите на Фондация "Стоян Камбарев", култовият поет и драматург Елин Рахнев, и прекрасната актриса Мартина Апостолова. Емона прибра вкъщи и специалната награда на Столична Община, връчена й лично от кмета на града, а именно възможността да осъществи свой собствен танцов спектакъл в пространството за съременни изкуства "Топлоцентрала". Водещият на вечерта Ники Кънчев пък я сюрпризира със самия Миро, който я покани да бъде главна героиня в следващия негов видеоклип, чиито снимки започват съвсем скоро.

полет в изкуството

Следващият герой на вечерта Бюрхан Керим бе удостоен с плакет за победител в категория Театрално изкуство и номинацията си, връчени му от звездното трио г-жа Петя Нановска, носителят на Наградата за Полет в Изкуството, влогърът и режисьор Крис Захариев и директора на Театър "Възраждане" – Роберт Янакиев, който развълнува много младия театрал с поканата да реализира спектакъл на сцената на театъра. Фондация "Стоян Камбарев" се ангажира да осъществи премиерата на дългоочаквания роман на младия театрален режисьор.

полет в изкуството

Контрабасистът и мултиталант Калина Андреева омагьоса публиката със своето етно-фюжън изпълнение и бе удостоена с награда като победител в категория "Музика". Със специалния приз я изненада един от най-големите български меценати Нели Беширова. Тя излезе на сцената с маестро Йордан Камджалов, който покани Калина за съвместен музикален проект. ПР и маркетинг експертът на Фондация "Стоян Камбарев" Ива Екимова връчи специалната награда на Калина от името на именития концерт-майстор, диригент и композитор проф. Пламен Джуров, а имено възможността да бъде солист на концерт на камерен състав "Софийски солисти". И това не е всичко! Калина ще изнесе и концерт в Рим след емоционалната покана от директора на Културния институт Жана Яковлева.

полет в изкуството

Българските Лоурел и Харди, и първата от години двойна актьорска номинация за Йоан Попов и Александър Григоров, предизвикаха бурни аплодисменти в залата като победители в категория Актьорско майсторство.  Техните награди и номинацията им за Полет в Изкуството бяха връчени от неповторимата Марта Вачкова, Тони Петрова и г-н Петър Митков. Двамата получиха и индивидуални финансови стимули от Фондацията, а Макс Гурвиц изненада екранната двойка с още един приз – ангажимент за роли в международното кино. Със специално видеовключване бе анонсирана и още една награда.  Актьорът, продуцент и откривател на Мария Бакалова – Юлиан Костов се ангажира с лични консултации и актьорски съвети към талантите. 

Минути по-късно Мартина Апостолова изпълни разтърсващ текст на поета Елин Рахнев, посветен на Стоян Камбарев, а след това на сцената се качиха Миро и Момчил Косев, които докоснаха всички с емоционалното си изпълнение.

 Десетки звезди уважиха 13-ата Официална церемония на Фондация "Стоян Камбарев". Официалното откриване бе от магнетичната пазителка на родните традиции в музиката и победител от последния сезон на "Гласът на България" – Петя Панева, която завладя сцената в компанията на съпруга си Митко Денев, ден след сключването на гражданския им брак.

полет в изкуството

По традиция водещ на 13-а Церемония по връчването на наградите за Полет в Изкуството на Фондация "Стоян Камбарев" бе емблематичният радио глас, телевизионен водещ и отдаден приятел на Фондацията - Ники Кънчев.

"Благодарете на всеки, който не е вярвал във вас, който ви е пречил и тъпкал.. Обърнете тъгата, самотата и депресията, в изкуство, любов и красота! Това е пътят… но знайте… Равният път е най-скучният. На него се заспива. По-добре падайте, за да разберете кога летите! Щурмувайте облаци! Живейте в петия сезон! Бъдете път, мечта, светлина! Ние сме с вас" - с тези силни думи се обърна към героите на вечерта на финала създателят на Фондация Камбарев и продуцент на Церемонията - Деси Тенекеджиева.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA