Кейт Бланшет срещу Илън Мъск

Актрисата със сигурност не е щастлива от факта, че милиардерът може да се сдобие с Twitter.

17 май 2022

Текст: Тита Найденова

Отсъствието на австралийската кинозвезда Кейт Бланшет от церемониите, където се раздават големите филмови награди, както и традиционната модна гала на музея "Метрополитън", се забелязва осезаемо. Класата и елегантността ѝ липсват на червения килим, но не и в социалното пространство.

Съвсем наскоро 52-годишната актриса разбуни духовете с коментар за новия потенциален собственик на Twitter – милиардерът Илън Мъск. "Опасно! Това, което се случва с Twitter, е много опасно. Само това мога да кажа и то е достатъчно!", с тази кратка оценка тя показа недвусмислено отношението си към амбициите на Мъск и покупката на Twitter за рекордната сума от 44 милиарда долара.

По ирония на съдбата, медиите откриха прилика между Мъск и един от героите във филмовата сатира "Don’t Look Up", в която участва и самата Бланшет. Двуличният, ексцентричен милиардер, който доста напомня за Мъск като излъчване и поведение, който се интересува само от печалбите и личното си благосъстояние, спасява в своя космически кораб най-богатите хора и американският президент. Според екипа Питър Айшъруел е сборен образ от три основни фигури - собственика на Amazon Джеф Безос, създателят на Facebook – Марк Зукърбърг и главният изпълнителен директор на Apple – покойният Стив Джобс, но след жлъчния коментар на Кейт Бланшет в мрежата се появиха карикатури на Мъск, напомнящи за Айшъруел.

илън мъск

Във филма на Адам Маккей Бланшет изпълнява ролята на телевизионната журналистка Бри Иванти. "Мисля, че бъдещето много често е предпочитана тема за артистите в световен мащаб. Адам сякаш предусети всичко, което се случи преди две години – пандемията, алиенацията между хората, медийните манипулации. Вече преживяла всичко това, публиката реагира много адекватно на сценария. Това говори за силата на духа на времето", коментира в интервю за Variety актрисата.

Обикновено дискретна в присъствието си в социалните мрежи, въпреки че от друга страна е много често "звезда" в Instagram публикациите на своя екип за разкрасяване – стилист, гримьор и фризьор, Кейт Бланшет хвърли ръкавицата на Илън Мъск и предизвика вълна от напускащи Twitter холивудски знаменитости. Режисьорът Роб Райнър и актрисата Миа Фароу поставиха под съмнение етичността и политическата коректност в социалното пространство. "Дано Twitter не се превърне в канал на Доналд Тръмп", написа с гневна емотиконка режисьорът на "Няколко добри мъже" и "Мизъри".

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАК ДА НЕ ОБИЧАШ КЕЙТ БЛАНШЕТ?

В същото време, списание Time публикува провокативна корица, на която Мъск държи златна клетка със сини птички в нея (официалният символ на Twitter).

Обявен от някои за "гений на новото време", а от други наречен "смел мечтател" и "ксцентричен милиардер", Илън Мъск определено не е сред любимците на екранната Галадриел. И по всичко личи, че ако се наложи, отново ще влезе в директна битка, подобно на героинята си от "Властелинът на пръстените".

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA