Кейт Бланшет срещу Илън Мъск

Актрисата със сигурност не е щастлива от факта, че милиардерът може да се сдобие с Twitter.

17 май 2022

Текст: Тита Найденова

Отсъствието на австралийската кинозвезда Кейт Бланшет от церемониите, където се раздават големите филмови награди, както и традиционната модна гала на музея "Метрополитън", се забелязва осезаемо. Класата и елегантността ѝ липсват на червения килим, но не и в социалното пространство.

Съвсем наскоро 52-годишната актриса разбуни духовете с коментар за новия потенциален собственик на Twitter – милиардерът Илън Мъск. "Опасно! Това, което се случва с Twitter, е много опасно. Само това мога да кажа и то е достатъчно!", с тази кратка оценка тя показа недвусмислено отношението си към амбициите на Мъск и покупката на Twitter за рекордната сума от 44 милиарда долара.

По ирония на съдбата, медиите откриха прилика между Мъск и един от героите във филмовата сатира "Don’t Look Up", в която участва и самата Бланшет. Двуличният, ексцентричен милиардер, който доста напомня за Мъск като излъчване и поведение, който се интересува само от печалбите и личното си благосъстояние, спасява в своя космически кораб най-богатите хора и американският президент. Според екипа Питър Айшъруел е сборен образ от три основни фигури - собственика на Amazon Джеф Безос, създателят на Facebook – Марк Зукърбърг и главният изпълнителен директор на Apple – покойният Стив Джобс, но след жлъчния коментар на Кейт Бланшет в мрежата се появиха карикатури на Мъск, напомнящи за Айшъруел.

Кейт Бланшет срещу Илън Мъск

Във филма на Адам Маккей Бланшет изпълнява ролята на телевизионната журналистка Бри Иванти. "Мисля, че бъдещето много често е предпочитана тема за артистите в световен мащаб. Адам сякаш предусети всичко, което се случи преди две години – пандемията, алиенацията между хората, медийните манипулации. Вече преживяла всичко това, публиката реагира много адекватно на сценария. Това говори за силата на духа на времето", коментира в интервю за Variety актрисата.

Обикновено дискретна в присъствието си в социалните мрежи, въпреки че от друга страна е много често "звезда" в Instagram публикациите на своя екип за разкрасяване – стилист, гримьор и фризьор, Кейт Бланшет хвърли ръкавицата на Илън Мъск и предизвика вълна от напускащи Twitter холивудски знаменитости. Режисьорът Роб Райнър и актрисата Миа Фароу поставиха под съмнение етичността и политическата коректност в социалното пространство. "Дано Twitter не се превърне в канал на Доналд Тръмп", написа с гневна емотиконка режисьорът на "Няколко добри мъже" и "Мизъри".

ОЩЕ ОТ GRAZIA: КАК ДА НЕ ОБИЧАШ КЕЙТ БЛАНШЕТ?

В същото време, списание Time публикува провокативна корица, на която Мъск държи златна клетка със сини птички в нея (официалният символ на Twitter).

Обявен от някои за "гений на новото време", а от други наречен "смел мечтател" и "ксцентричен милиардер", Илън Мъск определено не е сред любимците на екранната Галадриел. И по всичко личи, че ако се наложи, отново ще влезе в директна битка, подобно на героинята си от "Властелинът на пръстените".

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA