Джазменът Боби Вълчев превръща музикотерапията в своя кауза

Изпълнителят организира коледен благотворителен концерт за деца със специални нужди.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 26 октомври 2022

Боби Вълчев организира за втори път коледен благотворителен концерт.

Той ще се проведе на 18-ти декември, в City Mark Art Center София, за да подпомогне терапията на деца чрез силата на музиката.

Джаз музикантът и приятели се обединяват около каузата за осигуряване на средства за музикотерапия, която е предназначена за деца и младежи със специални нужди за дневния център "Св. Врач” в София. В него се осигуряват както емоционална и психологическа подкрепа за децата, така и активности за социализация и адаптация.  

фгхй

Паричната сума ще се събира чрез билетите за концерта, закупени през bilet.bg и City Mark Art Center, както и чрез специални кутии за събиране на дарения, които ще бъдат на мястото на събитието и чрез онлайн дарения в platformata.bg.

Сред музикантите, които ще подкрепят инициативата на любимия джазмен, са талантливите деца-изпълнители Жени Кринчева, Емилиян Бърдарски, Аглея Канева и Александър Вичев, някои от които имат авторски песни, участия в национални и международни конкурси и в известни телевизионни формати.

Музикотерапията включва слушане на определени композиции, подбрани за индивидуалното  специфично състояние, но и дейности, при които пациентът активно участва във възпроизвеждането на музиката.

дфгх

Минималната сума за една година, необходима за заниманията по музикотерапия два пъти седмично, е 3000 лв., а целта на концерта е дори да удвои тази сума.

Терапевтичният ефект може да се види след първите няколко седмици, но е важно при терапевтични сесии да няма прекъсване.

Този вид терапия е доказано ефективна при деца с аутизъм, говорни проблеми, заекване и други състояния. Причината за това е, че речта има твърде много съвместими с музиката елементи: мелодия, ритъм, темпо, паузи.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: МУЗИКАЛНИТЕ МЕЧТИ НА БОБИ ВЪЛЧЕВ

дфгх

Музикотерпаията развива много центрове в мозъка и метроритмичното чувство, което също е свързано с говора. Повлиява добре върху динамиката на мисловните процеси и способността за обобщения, но за жалост е подценявана в България.

Ползите на музиката и нейното значение при развитието на децата е кауза, върху която Боби Вълчев работи от години.

Той е роден в София. Започва да свири на пиано в ранна детска възраст. Възпитаник е на софийското музикално училище „Любомир Пипков„ . Завършва НМА„ Проф. Панчо Владигеров" с две специалности – „Джаз пиано" в Инструментален факултет и „Композиция" в Теоретико – Композиторския факултет.

фгх

Работи като асистент професор в Майсторския клас на Милчо Левиев, но след това заминава за Лондон, за да продължи образованието си в „Guild school of music", а малкопо-късно живота го отвежда в Дубай, където живее от 2010 г. насам.

Там, той преподава пиано, тромпет и пеене на деца, както индивидуално, така и като част от GEMS Education schools - най-голямата музикална школа в Дубай. А съвсем скоро, изпълнителят планира и отваряне на собствена музикална школа в България.

Твори със световноизвестни творци, като Маркъс Милър, Джордж Бенсън, Клод Джей Уудс от Earth и Wind & Fire. През 2021 г. участва във формата „България търси талант", в което спечели публиката със виртуозното си изпълнение.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA