Storytel обяви конкурс за следващия хитов български аудиосериал

Ваня Щерева и Владо Пенев ще търсят най-добрия пилотен епизод по темата "Светът след утре".

"Светът след утре" е темата на дългоочаквания втори конкурс за български аудиосериал Storytel Studio, който стартира на 25 март.

В него могат да се включат всички утвърдени и прохождащи автори, които са готови да се изправят пред предизвикателството на този все по-популярен формат. Желаещите могат да изпратят своите пилотни епизоди в обем до 10 000 знака до 31 май 2023 г. Това е техният шанс да заинтригуват журито, а победителят ще има възможност да развие цялата си история в общо 10 епизода. Той ще получи договор и аванс от 5000 лева, като ще работи с подкрепата на утвърдени ментори и редактори.

Storytel

През 2020 г. първото издание на единствения по рода си конкурс у нас привлече сериозен интерес, като в него се включиха 225 участници. За победители бяха избрани Васил Попов с "Мамник" и Мария Николова със "Случаите на Виктор, вампирът-детектив".

След премиерата на "Мамник" през 2021 г., аудиосериалът се превръща бързо в едно от най-популярните заглавия в платформата на Storytel в България. В началото на 2022 г. излезе и вторият аудиосериал на Васил Попов – "Пермафрост", а благодарение на големия интерес към двете заглавия през последния месец Попов е най-предпочитаният автор от българската публика в приложението на Storytel. Така той детронира утвърдени имена като Марк Менсън и Джефри Арчър.

Storytel

"Аудиосериалите са все по-популярен формат по цял свят, а успехът на "Мамник" доказа, че те могат да спечелят и българската публика. В първото издание на конкурса видяхме, че у нас има много талантливи автори и те заслужават своя шанс да достигнат до широката публика. Надяваме се, че историята на Васил и превръщането му в един от най-популярните съвременни български автори, ще окуражи и вдъхнови още пишещи хора да се включат в състезанието и сега", споделя Ана Клисарска, издател на Storytel и член на журито.

За знаковия успех на "Мамник" ключов принос има и актьорът Владо Пенев, с чийто глас звучи творбата. Сега доказаният тандем "Попов – Пенев" ще бъде част от журито на второто издание на конкурса. В него се включва и писателят и сценарист Ваня Щерева, която беше в екипа и през 2020 г., а сега отново ще бъде основен ментор на победителя. Избраният ще може да разчита и на редакторската подкрепа на още един член на журито – писателя и преводач Елена Павлова.

"Много се радвам, че сега стартираме с разширен състав на журито, защото тази година очакваме още повече и още по-интересни пилотни епизоди, което значи още по-трудни и отговорни решения за нас. За мен гледната точка на Владо Пенев е безценна, защото успехът на един аудиосериал зависи от пълнокръвната симбиоза между текст и глас. Тук писането трябва още в самото начало да бъде съобразено със слушането", категорична е Ваня Щерева преди старта на състезанието.

Storytel

Темата "Светът след утре" е вдъхновена от доклада за състоянието на дивата природа на планетата на международната природозащитна организация WWF, която е партньор на второто издание на конкурса Storytel Studio. Тя обаче остава отворена за индивидуалния прочит на всеки един от участниците, като няма предварително заложени очаквания за художествения жанр на историите.

"Днес сме изправени пред две тежки извънредни ситуации, предизвикани от човека - изменението на климата и загубата на биологично разнообразие. Докладът "Жива планета" е категоричен, че и двете застрашават нашето благосъстояние, както и това на бъдещите поколения. В България работим с всички сили, за да се грижим за природата, но това са амбициозни цели, които можем да осъществим единствено заедно", коментира Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Победителят ще бъде обявен до края на септември, а пълна информация за конкурса може да откриете тук.

Storytel

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA