Ед Шийрън спечели делото за плагиатство

Ася Иванова
Ася Иванова 05 май 2023

Британският певец Ед Шийрън бе съден, че е копирал песента "Let's get It On" за направата на своя хит от 2014 г. "Thinking Out Loud". Сега съдът определи, че носителят на "Грами" не е изплагиатствал.

"Много съм щастлив, но и невероятно разочарован, че неоснователни твърдения като това стигат до съда," сподели Шийрън след като чу съдебното решение. 

Делото срещу него бе заведено от наследници на съавтора на Гей Ед Таунсенд, които твърдяха, че Шийрън е копирал част от песента без разрешение и поискаха дял от печалбата от песента на британеца. "Ако журито беше решило този въпрос по друг начин, щяхме да се сбогуваме с творческата свобода на авторите на песни. Опустошително и също обидно е да бъдем обвинени в кражба на песни на други хора, когато влагаме толкова много в прехраната си", обясни Шийрън.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: ЕД ШИЙРЪН ЗА АЛКОХОЛА, НАРКОТИЦИТЕ И БОЛКАТА ОТ ТЯХ

32-годишният Шийрън изпълни редица песни от свидетелската скамейка, докато дава показания в гражданския процес. Той трябваше да разкрие как точно създава своите песни. Оказва се, че изпълнителят пише всичките си парчета за ден. "Thinking Out Loud" е направена с певицата и авторка на песни Ейми Уадж. Двамата са написали парчето в дома на Шийрън през февруари 2014 г. "Седнахме китара до китара. Написахме заедно доста," обяснява Ед.

Дали двете парчета имат сходство или не, може да прецените и самите вие:


 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA