Максим Ешкенази ни повежда в поход на духа с "Вивалди завинаги"

В мащабния спектакъл на Античния театър участват Симфониета-Враца, актьорите Стефан Къшев и Борис Соколов, сценарист и режисьор е Борис Радев.

Максим Ешкенази ни кани на музикално пътешествие в света на Антонио Вивалди със симфоничния спектакъл "Вивалди завинаги".

Датата на голямото събитие е 24 май, а с него ще бъде и открит тазгодишния сезон на сцената на Античен театър – Пловдив, точно от 20:00 ч.

Максим Ешкенази

Мащабната продукция, която проследява основните периоди в живота на гениалния италиански композитор, изпреварил времето с таланта и просветителската си мисия, е със специалното участие на Симфониета- Враца, актьорите Стефан Къшев и Борис Соколов изграждат музикалната и артистична рамка на спектакъла, а сценарист и режисьор е Борис Радев.

"Вивалди завинаги" не е спектакъл само за слушане. Освен симфоничните интерпретации, той представя и вълнуващ киноразказ, който визуализира епохата и житейския път на Антонио Вивалди – един от най-значимите барокови композитори в цяла Европа. Участието на Врачанската филхармония в спектакъла не е случайно. В репертоара на симфоничния оркестър са включени произведения от епохата на барока до съвременността.

Художественото съдържание на "Вивалди завинаги" обхваща четири основни периода от живота на Антонио Вивалди – младежките години в родната Венеция, периодът в дома за сираци "Оспедале дела Пиета", където само между 1723 и 1733 г. на композитора е платено написването на 140 концерта, Опера и "Четирите годишни времена", както и последните години от живота му.

В своя път на творец Вивалди създава 554 инструментални творби, от които 75 сонати за два солови инструмента, около 460 концерта за различни инструменти и състави, солови концерти за цигулка, трио-сонати, голям брой цикли от "кончерто гросо", опери, оратории, кантати, мотети и 40 големи вокално-инструментални творби за църковна музика.

Максим Ешкенази

Премиерната дата на музикалния спектакъл и мястото не са случайни - те са част от посланието на създателите му. 24 май – празникът на славянската писменост и Пловдив, където Найден Геров създава едно от първите класни училища в България, целят да провокират и напомнят, че духовното просветление е основна част от еволюцията на хуманността и цивилизацията.

Сред гостите на концерта ще бъдат и пловдивски учители, а на финала на музикалния спектакъл Борис Радев и екипът му ще изненадат присъстващите с химна на българската просвета.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA