Адел и Тейлър Суифт съдят Twitter

Компанията на Илън Мъск в нарушение на авторските права.

Ася Иванова
Ася Иванова 16 юни 2023

Фотография: Profimedia

Адел, Тейлър Суифт и Дрейк са завели иск във Федералния съд в Тенеси срещу Twitter.

Към тях се присъединяват още и някои от най-големите музикални издатели. Общо 17 на брой. Те съдят социалната мрежа за "мащабни нарушения на авторските права" и искат обезщетение на обща стойност 250 милиона долара. Собственик на Twitter e Илън Мъск и неговата компания X Corp.

"Twitter е най-голямата социална медия, която досега напълно отказва да плаща за правата на милиони песни, които ползва", заяви Дейвид Израелит, главен изпълнителен директор на Асоциацията на издателите на музика в САЩ. "Twitter е наясно, че всеки ден милиарди хора пускат и стриймват музика по каналите му и вече не може да се крие зад Закона за авторските право в цифровото хилядолетие и да отказва да плаща на изпълнителите и издателите", допълват още те.

тейлър суифт

Според закона Twitter и другите социални медии са защитени срещу искове за авторски права за материали, качени от потребителите, но само ако премахват тези, които са качени в нарушение, и сами наказват нарушителите. В иска се твърди, че Twitter не прави нищо подобно.

Запитани за проблема, единственият отговор на компанията Twitter е емотикон, символизиращ купчина изпражнения.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA